top of page

Încoronarea Regelui Charles Al III-lea: O Zi Istorică Pentru Marea Britanie
Sâmbătă, 6 mai 2023, a avut loc unul dintre cele mai importante evenimente pentru Marea Britania: încoronarea Regelui Charles al III-lea, omul care a așteptat o viață întreagă să devină rege. Ceremonia de încoronare, care a fost transmisă live pe canalul oficial de YouTube al Familiei Regale Britanice și pe alte canale media din întreaga lume, a fost urmărită de milioane de oameni. Iată care au fost principalele momente ale acestei zile istorice:Procesiunea Regelui


Ziua a început cu Procesiunea Regelui, Regele Charles urmând să ajungă cu trăsura la Westminster Abbey de la Palatul Buckingham, parcurând o distanță de aproximativ doi kilometri. Pe traseu, regele a fost salutat de mulțimea adunată pe străzi pentru a-i ura bun venit și de un cortegiu de aproape 4.000 de militari îmbrăcați în uniforme de ceremonie. Regele a fost însoțit de Regina Consoartă Camilla și de cei doi fii ai săi, Prinții William și Harry.Ceremonia De Încoronare


La ora 11:00 (13:00 în România), a început Ceremonia de Încoronare, sub conducerea arhiepiscolului de Canterbury Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii Anglicane. Ceremonia a fost menită ”să reflecte rolul monarhului în prezent și în viitor, fiind în același timp înrădăcinată în tradiții istorice”, a precizat Palatul Buckingham. Printre invitații la ceremonie s-au numărat lideri străini, capete încoronate, politicieni și personalități din societatea civilă.


Odată întrat în Westminster Abbery, regele a fost prezentat și aclamat de public înainte de a depune jurământul. Acest Jurământ de Încoronare, scris în 1688, a suferit modificări de-a lungul secolelor. Regele Charles al III-lea a jurat să guverneze ”conform legilor lor” popoarele Regatului Unit și ale țărilor din Commonwealth, o asociație de state reunite sub Coroana Britanică, și să apere religia anglicană în care monarhul este liderul suprem.


Apoi, Charles, așezat pe tronul Regelui Edward,a primit ungerea cu ulei sfânt din partea arhiepiscopului, apoi atributele regale: mantia regală, globul (un glob de aur pe care se află o cruce), sceptrul și coroana regală St. Edward care a fost pusă pe capul suveranului. Membrii familiei regale i-au adus apoi un omagiu.


Regina consoartă Camilla a fost încoronată și ea în timpul ceremoniei, purtând coroana Reginei Mary.


Procesiunea De Încoronare
După ceremonia de la Westminster Abbey, regele și regina au plecat într-o trăsură pentru Procesiunea de Încoronare spre Palatul Buckingham, însoțiți de această dată de un cortegiu de aproape 4.000 de membri îmbrăcați în uniforme de ceremonie. Procesiunea a urmat aceeași rută de la venire, dar la o scară mult mai amplă. Regele și Regina au fost salutați de mulțimea adunată pe străzi pentru a le ura bun venit și de avioanele Royal Air Force care au survolat cerul Londrei.


La Palatul Buckingham, familia regală a apărut pe balconul palatului pentru a saluta mulțimea și pentru a privi focurile de artificii are au luminat noaptea. Regele Charles al III-lea a ținut un discurs în care și-a exprimat recunoștința față de mama sa, Regina Elisabeta a II-a, care a domnit timp de 70 de ani. Regele a promis să fie un monarh modern și să servească cu devotament interesele națiunii și ale Commonwealth-ului.Încoronarea Regelui Charles al III-lea a fost un moment istoric pentru Marea Britanie și pentru lume. A marcat începutul unei noi ere pentru monarhia britanică, care se confruntă cu provocările secolului XXI. Regele Charles al III-lea a arătat că este pregătit să își asume rolul de lider spiritual și simbolic al națiunii și al Commonwealth-ului, dar și să fie un monarh modern și apropiat de oameni. Ceremonia de încoronare și festivitățile care au urmat au fost o combinație de tradiție și modernitate, de solemnitate și veselie, de respect și diversitate. Au fost, într-un cuvânt, o celebrare a regelui și a poporului britanic.


0 views0 comments
bottom of page