top of page

Acestea Sunt Cele Mai Bune Culori Pentru Tipul Tău De Personalitate

Locuința ta reflectă, în mod direct, cine ești ca persoană, și, poate că, nicio alegere nu indică mai bine, tipul tău de personalitate, decât culorile de vopsea de pe pereți. Fie că ești atras de ceva care îți luminează spațiul, sau îi conferă o estetică mohorâtă, culoarea vopselei este o alegere extrem de personală, care conferă casei tale mult caracter.


Având în vedere că este un element de design atât de important, trebuie să alegeți o nuanță care să fie compatibilă cu personalitatea dumneavoastră. ”Superputerea culorii constă, în faptul că, are capacitatea de a transforma starea de spirit dintr-un spațiu”, explică Erika Woelfel, vicepreședinta al departamentului de culori și servicii creative la Behr. ”Este important să iei în considerare ce culori vor scoate la iveală stările de spirit potrivite din tine”.


Dincolo de faptul că vă bazați culoarea vopselei pe mobilierul existent în casă, este recomandat să adaptați nuanța la tipul dumneavoastră specific de personalitate. În cele din urmă, aceasta va fi cea care va indica cât de bine vă simțiți în casa dumneavoastră.5 Tipuri De Personalitate


Există cinci tipuri majore de personalitate, pe care psihologii le folosesc pentru a-i ajuta pe oameni să își înțeleagă trăsăturile de bază ale caracterului. Cunoscute sub numele de Big Five, acestea includ: Deschiderea, Conștiinciozitatea, Extrovertit, Agreabilitatea și Nevrotic.


”Aceste categorii oferă un punct de referință, pentu ca publicul să înțeleagă propriile comportamente și atitudini, precum și diferitele moduri de a gândi, de a funcționa și de a relaționa cu lumea”, explică Monica Vermani, psiholog clinician și autor al cărții A Deeper Wellness: Conquering Stress, Mood, Anxiety and Traumas.


  • Deschidere: Extrem de imaginativi, creativi, aventuroși, își asumă riscuri, au un înțeles larg pentru lume, dornicii de a experimenta lucruri noi.

  • Consecvență: Grijuliu, control superior al impulsurilor, orientat spre obiective, atent la detalii.

  • Extrovertire: Vorbăreț, asertiv, expresiv din punct de vedere emoțional, energizat de compania altora, îi place să fie în centrul atenției, îi place să cunoască oameni noi.

  • Agreabilitate: Demn de încredere, amabil, afectuos, reconfortant, cooperant, empatic față de ceilalți.

  • Nevrotic: Mohorât, gânditor, se gândește prea mult, îi este greu să se relaxeze.


Cele Mai Bune Culori De Vopsea Pentru Fiecare Tip De Personalitate


Fiecare persoană interacționează diferit cu culoarea, iar modul în care răspundeți la o anumită nuanță, se bazează în mare măsură pe tipul dumneavoastră de personalitate, care este modelat de experiențele umane unice. ”Aceste experiențe includ bazele genetice, dezvoltarea fiziologică, experiențele emoționale și atașamentele interpersonale”, afirmă Daniel Marston, psiholog la LifeStance Health.


Toți acești factori determină modul, în care un individ răspunde la ceea ce se întâmplă în lumea sa, inclusiv modul în care reacționează la anumite culori. Odată ce v-ați identificat tipul de personalitate, veți înțelege mai bine ce culori de vopsea vi se potrivesc cel mai bine.


Deschidere


Dacă te încadrezi în categoria de personalitate a celor cu o personalitate deschisă, probabil că ești o persoană care își asumă riscuri și care este deschisă la noi aventuri. ”Culorile care tind să fie mai luminoase, saturate și mai profunde tind să fie disponibile pentru o persoană care riscă”, spune Sue Watten, director de marketing la Sherwin-Williams. ”Acest tip de personalitate nu se teme de ceva nou.” Aceasta recomandă să înclinați spre nuanțe saturate, cum ar fi roșu, galben și portocaliu”.


Cu toate acestea, atunci când decorați un spațiu destinat să se simtă reconfortant, persoanele deschise ar trebui să opteze pentru nuanțe mai închise. ”În spațiile odihnitoare, creați un spațiu întunecat, asemănător unui cuib, folosind tonuri de bijuterii bogate și răsfățate, care vă vor ajuta să vă odihniți cum se cuvine și să liniștiți agitația constantă a minții”, precizează Annie Sloan, expertă în materie de vopseluri și culori.Consecvență


Persoanele organizate și structurate, care sunt conștiincioase lucrează, adesea, în locuri de muncă, în care seturile de competențe implică atenția la detalii și organizarea. ”Persoanele cu un nivel ridicat al acestei trăsături planifică, în mod regulat, în avans și își analizează comportamentul pentru a înțelege cum îi afectează pe ceilalți”, precizează Dr. Vermani.


Luați în considerație să vă orientați spre nuanțe reci, pământii, atunci când alegeți o culoare de vopsea pentru acest tip de personalitate. ”Acest aspect le va permite să se simtă în siguranță și relaxați în mediul lor de acasă”, explică Sloan. Albastru acvatic, verdele moale și albul stins sunt exemple de culori neutre reci care vor ajuta o persoană grijulie și orientată spre obiective să se simtă în largul ei.


Extrovertit


Vă simțiți plin de energie, după ce va petreceți timpul cu o mulțime de oameni? Probabil că că identificați cu tipul de personalitate extrovertit. ”Uneori, persoanele care sunt foarte sociabile, au nevoie de un spațiu care să le permită să se relaxeze”, explică Wadden. ”Pentru persoanele energice, care au nevoie de un spațiu de relaxare, eu prefer albul și neutrul, care sunt culori liniștitoare”.


Pe de altă parte, dacă preferați un design care să reflecte comportamentul dumneavoastră emoțional expresiv, optați pentru ceva mai luminos în spațiile folosite pentru divertisment, cum ar fi camera de zi. Roșu, verde charteuse sau galben îndrăzneț sunt culori de vopsea potrivite pentru extrovertiți. ”Când ochiul tău prinde aceste culori, declanșează o reacție în care te inundă imediat cu adrenalină, precizează Wadden.Agreabilitatea


Confortul și cooperarea sunt două trăsături ale unei persoane considerabile agreabile. ”Empatia față de ceilalți este, în mod obișnuit, legată de agreabilitate”, explică Dr. Vermani. Acest tip de personalitate este atunci când intră în joc culorile clasice de vopsea.


”Nuanțele neutre se potrivesc perfect pentru persoanele care sunt agreabile și cooperante, deoarece aceste tipuri de nuanțe sunt foarte bine determinate”, explică Wadden. ”Albul ciupercă, taupe, maro, griuri și orice gamă de neutru cu nuanțe reci sau calde, ar face ca cineva cu acest tip de personalitate să se simtă că acasă”.


Dacă vă încadrați în această categorie, dar preferați o explozie de culoare, optați pentru ceva care este, încă, tradițional, dar mai puțin îndrăzneț, decât o nuanță neutră. ”Alegeți culori puternice, clasice, dense ca pigment”, explică Sloan, care recomandă verdele bogat, albastru și oxford navy.Nervrotic


Dacă vă confruntați cu neuroticism, care poate duce la sentimente de stres și anxietate, optați pentru o culoare de vopsea către să vă liniștească. ”Pentru acest tip de personalitate, culoarea ar trebui să se concentreze pe evocarea calmului și ar trebuie să aibă nuanțe mai reci”, explică Wadden. ”Aceste nuanțe se retrag în fundalul unui spațiu”, Albastru și verdele natural evocă un sentiment de calm și nu tind să fie ceva pe care oamenii să se fixeze, ceea ce este important pentru tipul de personalitate nevrotic”

3 views0 comments
bottom of page