top of page

Africa de Sud Vrea Ca Regele Charles Să Restituie Diamantele Cullinan


Africa de Sud Vrea Ca Regele Charles Să Restituie Diamantele Cullinan


Bijuteriile coroanei monarhiei britanice sunt din nou în nou în centrul atenției, deoarece Africa de Sud cere returnarea celui mai mare diamant din lume. Diamantul Cullinan, care a fost exploatat în apropriere de Pretoria în 1905, a fost tăiat în nouă pietre mari și aproximativ 100 de pietre mai mici. Cel mai mare diamant tăiat, cunoscut sub numele de ”Cullinan I” sau ”Steaua Africi”, este un diamant de 530 de carate care va fi montat în sceptrul regal pe care Carol al III-lea îl va ține în mână la încoronarea sa de sâmbătă. Al doilea diamant tăiat ca mărime, ”Cullinan II”, face parte, de asemenea, din Coroana Imperială de Stat, în timp ce restul pietrelor prețioase sunt expuse în Turnul Londrei.


Diamantul Cullinan a fost dăruit Regelui Edward al VII-lea în 1907 de către conducătorii coloniali locali care doreau să refacă legăturile cu Imperiul Britanic după cel de-al doilea război boer. Cu toate acestea, unii istorice susțin că cei care au prezentat diamantul regelui nu au fost niciodată proprietarii săi de drept, deoarece Africa de Sud se afla încă sub ocupația colonială a britanicilor la acea vreme. O nouă petiție cu peste 8.000 de semnături cere ca diamantul Cullinan I să fie returnat Africii de Sud, ca semn al mândriei, patrimoniului și culturii sale.


”Diamantul trebuie să vină în Africa de Sud. Trebuie să fie un semn al mândriei, moștenirii și culturii noastre”, a declarat pentru Reuters Mothusi Kamanga, avocat și activist cu sediul în Johannesburg. ”Cred că, în general, poporul african începe să înțeleagă că decolonizarea nu înseamnă doar să le permitem oamenilor să aibă anumite libertăți, ci să luăm înapoi ceea ce ne-a fost expropriat”, a adăugat Kamanga.


Controversa legată de diamantul Cullinan vine după ce Palatul Buckingham a anunțat în februarie că Camilla, regina consort, nu va fi încoronată cu diamantul Kohnioor în timpul încoronării regelui Charles al III-lea. Diamantul Kohinoor, care a fost obținut din India de către britanici în secolul al XIX-lea în circumstanțe dubioase, a fost, de asemenea, o sursă de dispută între Marea Britanie și mai multe foste colonii. Mulți au lăudat decizia de a exclude diamantul Kohnoor de la încoronare ca pe un gest diplomatic, însă unii au criticat alegerea de a-l înlocui cu diamantele Cullinan, care sunt, de asemenea, pătate de colonialism.


Guvernul britanic a susținut că nu intenționează să returneze niciuna dintre bijuteriile coroanei în țările lor de origine, invocând motive juridice și istorice. Cu toate acestea, unii experți au sugerat că returnarea unora dintre bijuterii ar putea fi o modalitate simbolică de recunoaștere a trecutului colonial al Marii Britanii și de îmbunătățire a relațiilor sale cu alte națiuni.

0 views0 comments
bottom of page