Un sit patrimonial, cu peste 200.000 de ani de istorie, AlUla, din Arabia Saudită, adăpostește unele dintre cele mai vechi situri culturale din lume, munții de piatră și oaze.
Cu toate acestea, Regatul Saudit, se află, în prezent, în plin proces de transformare a sitului istoric, într-o destinație internațională, prin intermediul masterplanului ,,Journey Through Time”/,,Călătorie În Timp” - coordonat de Prințul Moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman.
La finalizate, acesta se va adăuga la obiectivele Comisiei Regale Pentru AlUla (RCU), care vizează o contribuție de cel puțin 32 de miliarde de dolari la PIB-ul național, precum și posibilitatea deschiderii a 38.000 de locuri de muncă, până în anul 2035.
,,Masterplanul contribuie, în mod direct, la implementarea Viziunii 2030, prin revitalizarea AlUla, ca destinație turistică, și prin stimularea diversificării economice în regiune. Îmbunătățirea calității vieții pentru rezidenți, stimularea opțiunilor de angajare și accelerarea infrastructurii culturale și turistice a regiunii sunt în plan”, a declarat RCU într-un comunicat.
Districtele vor fi traversate de oaza străveche din AlUla, o secțiune de 9 kilometri din inima Oazei Culturale fiind complet întinerită.
De asemenea, în situl istoric, vor fi amenajate 15 noi zone culturale, care vor include muzee, galerii și centre culturale.
AlUla va avea, de asemenea, Wadi of Hospitality, care va conecta cinci districte printr-un domeniu public, pe o lungime de 20 de kilometri.
De astfel, situl UNESCO, de 22.500 de kilometri pătrați va avea și o linie de tramvai, cu emisii reduse de dioxid de carbon, pe o distanță de 46 de kilometri, care va conecta situl cu Aeroportul Internațional AlUla. De asemenea, turiștii vor putea călători cu mașina, sau, dacă preferă o altă alternativă, pe joi, cu bicicleta sau călare.
În plus, AlUla va aduce un număr total de 5,000 de camere suplimentare, față de obiectivul general de 9.400 de camere, până în 2030. Fiecare district oferind vizitatorilor numeroase posibilități de rezidență și de ospitalitate, de la hoteluri și stațiuni de ecoturism la cabane de lux și parcuri de canioane sculptate în rocile de gresie.