top of page

Biblioteca Publică Din Sharjah Deține 912 Dintre Cele Mai Are Texte Și Manuscrise Din Lume

Biblioteca Publică Sharjah (SPL) are o secțiune specială, care are 3102 cărți rare, reunite sub 912 titluri, considerate cele mai rare cărți și manuscrise arabe, engleze, franceze, persane și germane din lume, care acoperă o gamă largă de subiecte, cum ar fi limba, gramatica, sanctuarele, medicina, interpretările, astronomia și multe alte subiecte importante.



Printre cele mai rare texte din colecția SPL se numără manuscrisele cunoscute sub numele de ”Copia Lui Uthman a Coranului”, identică cu o copie păstrată în Muzeul Palatului Topkapi din Turcia. Copia are o mare semnificație pentru musulmani, deoarece a fost alcătuită, copiată și distribuită în regiunile și teritoriile statului califal islamic sub conducerea celui de-al treilea calif Uthman ibn Affan.

Ceea ce face ca aceste lucrări să aibă o valoare inestimabilă, nu este doar data la care au fost publicate sau ediția lor, ci și subiectul lor. Un mare exemplu al acestor cunoștințe neprețuite este cartea ”Antidotul” scrisă de un autor arab necunoscut. În carte, autorul explică modul de preparare a unei antitoxine, constând din compuși vegetali, ceea ce indică, în mod clar, contribuția arabă timpurie la evoluția medicinei moderne.

Printre titlurile de neînlocuit din bibliotecă, se numără o copie a faimosului manuscris cunoscut sub numele de Maqamat Al Hariri (”Adunările lui Hariri”), al cărui autor a murit în anul 1122 d.Hr. și un alt manuscris intitulat Sharh Qasedat Ibn Abdoun, al autorului Abdul Malik bin Abdoullah Ibn Bedurun, din secolul al VI-lea Hijri (era).


Printre manuscrisele rare din Fiqh (jurisprudență musulmană), se numără un manuscris intitulat Sharh Al Muntakhab Al Hussami, scris de Muhammad bin Muhammad Umar Al Akhsikthi, care a murit în 1247.


Pentru cei care caută cărți rare de gramatică, SPL deține un manuscris intitulat Ketab Kashf Al Neqab An Mukhadarat Malahat Al Araab, scris de Andullah bin Ahmed Al Kahihi, care a murit în 1565.


SPL prezintă, de asemenea, reviste și periodice arabe rare, lansate la începutul secolului trecut, cum ar fi una publicată în 1921 de Academia de Limbă Arabă din Damasc și un exemplar al revistei Al Risala, publicată de scriitorul Ahmed Hassan Al Zayyat în 1933, precum și exemplare ale revistei Al Arabi, care a început să fie publicată în 1958 în Kuweit.


Printre miile de publicații și cărți rare expuse, cititorii și certătorii pot avea acces la tirajul din 1894 al cărților Ajațeb Al Makhloqat Wa Ghațeb Al Mawjodat și Al Alaq Al Nafisa, de Ahmed bin Omar Ibn Rustah, tipărită în 1891, pe lângă Tareekh Al Shoara Al Hadrameyeen, de autortul Abdullah bin Muhammad Al Saqqaf, tipărită în 1923, precum și la multe alte cărți rare.


SPL oferă acces digital complet vizitatorilor săi interesați să analizeze și să caute titlurile neprețuite care se regăsesc în secțiunea de cărți rare, care oferă cititorilor access la mii de titluri, manuscrise, reviste și periodice care nu pot fi găsite nicăieri altundeva în lume.



0 views0 comments
bottom of page