top of page

Bijuteriile Furate De La Green Vault Au Fost RecuperatePoliția germană a declarat că a recuperat o serie de bijuterii, din secolul al XVIII-lea, furate dintr-un muzeu, din Dresda, în timpul unui jaf de 113 milioane de euro, în 2019.Autoritățile au returnat 31 de obiecte muzeului Green Vault, după ce au asigurat securitatea acestora, peste noapte, în Belin.


Se pare că, obiectele au fost găsite, în urma unor discuții cu avocații celor șase bărbați judecați în prezent pentru furt.


Printre obiecte se numără o stea-brosă, încrustată cu diamante și o decorație de pălărie Heron Tail, ornată cu diamante.


Hoții au furat bijuteriile, care făceau parte, dintr-o colecție creată în 1723, de către suveranul saxon Augustul cel Puternic. Acestea au fost păstrate într-un seif, cunoscut sub denumirea de Grunes Gewolbe, din Dresda, până la jaful din 2019.


Oficialii germani consideră, faptul că, jaful a fost bine planificat și realizat cu profesionalism. Înainte de pătrunde în muzeu, hoții au dat foc la un panou de întrerupătoare, lăsând străzile din jurul muzeului în întuneric.


Mai multe personaje mascate, au pătruns ulterior în galerie, după care au spart o vitrină de sticlă cu un topor, și au recuperat bijuteriile cu ajutorul unei corzi de pescuit.


Apoi au fugit cu o mașină Audi, pe care poliția a găsit-o ulterior în flăcări, într-o parcare subterană. Se crede, că întreaga operațiune a durat mai puțin de 10 minute.


Obiectele returnate, vor fi acum examinate de către specialiști, pentru a confirma autenticitatea pieselor.


Cu toate acestea, nu toate obiectele au fost găsite. Lipsește, încă, o epauletă, care include o piatră prețioasă, cunoscută sub nume de Diamantul Alb Din Dresda.


Autoritățile au oferit puține detalii, despre modul în care au fost securizate bijuteriile.


Procesul hoților, care a început în ianuarie, urmează să fie reluat marți, relatează agenția de știri AFP.


Colecția Green Vault este expusă în opt camere din Residenzchloss - un fost palat regal.


Trei încăperi au fost distruse de bombardamentele Aliaților, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar, după război muzeul a fost restaurat și readus la gloria sa anterioară.


Se numește Green Vault, deoarece unele camere au fost decorate cu vopsea de culoare verde.


Există aproape 3,000 bijuterii și alte comori decorate cu aur, argint, fildeș și perle.


Colecția a fost fondată de Augustus cel Puternic. Aceasta a fost Elector de Saxonia - un prinț german care avea dreptul de a participa la alegerea împăratului - și mai târziu rege al Poloniei.

2 views0 comments
bottom of page