
Astăzi este ziua încoronării Regelui Charles și a Reginei Camilla. După ceremonia religioasă de la Westminster Abbey, cei doi văr călători în splendoarea Caleștii de Stat de Aur până la Palatul Buckingham. Dar cine sunt căii care au fost aleși pentru a trage caleașca istorică și ce rol au ei în acest eveniment regal?
Windsor Greys: Caii Regali
Palatul Buckingham a dezvăluit numele celor opt cai care vor trage Caleașca de Stat de Aur: Icon, Shadow, Milford Haven, Newark, Echo, Knightsbridge, Meg și Tyrone. Toții caii, cu excepția lui Meg și Newarl, vor trage Caleașca de Stat al Jubileului de Diamant, care îi va transporta pe Charles și Camilla de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey înainte de serviciu.
Care sunt numiții Windsor Grey (Grii de Windsor) după culoarea lor albăstruie și după Castelul Windsor, unde erau ținuți în trecut. Ei sunt cunoscuți pentru frumusețea și eleganța lor și au fost folosiți pentru ceremonii regale încă din secolul al XVII-lea. Ei sunt antrenați și îngrijiți de Royal Mews, care se ocupă de aranjamentele de călătorie rutieră pentru rege și familia regală.
Caleașca de Stat de Aur: O Bijuterie Istorică
Caleașca de Stat de Aur este cea mai veche și cea mai mare caleașcă din colecția regală. A fost construită în 1762 și a fost folosită la toate încoronările regale începând cu cea a lui George al IV-lea în 1821. Caleașca este făcută din lemn aurit, adică un strat subțire de foiță de aur peste lemn. Interiorul este căptușit și tapițat cu catifea și satin. Pe caleașcă sunt pictate panouri cu zei și zeițe romane. Pe acoperiș, caleașca are trei heruvimi aurii, care reprezintă Anglia, Scoția și Irlanda.
Caleașca are o lungime de șapte metri, o înălțime de 3.6 metri și o greutate de patru tone. Este nevoie de opt cai pentru a o trage. Caleașca este trasă doar la pas din cauza vârstei și greutății sale. Regina Victoria nu era fană a caleștii și o considera prea incomodă și prea grea. Ultima dată când a fost folosită la Jubileul de Aur al Reginei Elisabeta a II-a în 2002.
Procesiunea Regală: Un Moment Magic
Procesiunea regală este un moment magic al încoronării regale. Este ocazia pentru noul rege și noua regina să salute mulțimea care s-a adunat pe străzile Londrei pentru a sărbători evenimentul. Este o oportunitate pentru popor să vadă caleștile istorice și caii eleganți care fac parte din tradiția regală britanică.
Regele Charles și Regina Camilla vor fi însoțiți în procesiune de membri ai familiei regale, ai guvernului și ai altor demnitari. Ei vor fi salutați cu aplauze și flori.
Procesiunea Regală: Un Traseu Istoric
După ceremonia de la Westminster Abbey, Regele Charles și Regina Camilla vor reveni la Palatul Buckingham în ceea ce se numește Procesiunea Regală. Ei vor urma același traseu ca și la dus, dar de data aceasta vor fi în Caleașca de Stat de Aur, care este cea mai veche și cea mai mare caleașcă din colecția regală.
Traseul procesiunii este unul istoric și simbolic, care trece prin locuri importante pentru monarhie și pentru națiune. De la Palatul Buckingham, procesiunea va merge pe The Mall, o alee largă și dreaptă care este folosită pentru evenimente regale și naționale. Apoi, va trece prin Admiralty Arch, un arc de triumf construit în onoarea Reginei Victoria.
Procesiunea va ajunge apoi în Trafalgar Square, o piață celebră pentru statuia amiralului Nelson și pentru coloanele sale. Aici se află și National Gallery, un muzeu de artă care găzduiește opere celebre ale unor pictori precum Leonardo da Vinci sau Vincent van Gogh. De asemenea, aici se află și Canada House, reședința oficială a Înaltului Comisar al Canadei și Regatul Unit.
Procesiunea va continua pe Whitehall, o stradă care este centru guvernamental al Regatului Unit. Aici se află clădiri importante precum Downing Street, unde este reședința prim-ministrului britanic, sau Banqueting House, singura parte rămasă din Palatul Whitehall, unde a fost executat Regele Charles I în 1649. Pe Whitehall se află și Cenotaphul, un monument în memora celor căzuți în războaie.
Procesiunea va ajunge apoi în Parliament Square, o piață înconjurată de clădiri emblematice precum Parlamentul britanic, cu celebrul său turn Big Ben, sau Westminster Abbey, locul încoronărilor regale. Aici se află și statui ale unor personalități istorice precum Winstor Churchill sau Mahatma Gandhi.
Procesiunea se va încheia la Palatul Buckingham, reședința oficială a monarhului britanic. Aici, Regele Charles și Regina Camilla vor fi salutați cu o salutare regală și trei urale de către personalul militar care a participat la paradă. Ei vor apărea apoi pe balconul palatului pentru a saluta mulțimea adunată în fața palatului și pentru a asista la un spectacol aerian al Royal Air Force.
Traseul procesiunii are o lungime de 2.29 km și durează aproximativ 33 de minute. Este mai scurt decât cel din 1953, când avea peste patru mile și dura 45 de minute pentru ca întreaga procesiune să treacă printr-un singur punct.