top of page

Cele Mai Așteptate 11 Expoziții De La Paris În 2023În acest an, muzele pariziene par să fi reușit să se organizeze pentru a oferi câteva expoziții spectaculoase. Începând de la Maison Européenne de la Photographie până la Palais Galliera și Atelier des Lumières, iată o trecere în revistă a celor mai așteptate expoziții ale anului.
Azzedine Alaia, Arthur Elgort. În Libertate


Este dificil să vorbești despre Alaia fără Elgort. Cei doi artiști și-au unit geniul timp de zeci de ani, sublimând frumusețea femeilor, unul prin hainele sale, celălalt prin fotografiile sale pure de o energie nebună. Fundația Azzedine Alaia celebrează această frumoasă și prolifică prietenie, printr-o expoziție, care pune în contrast creațiile haute couture ale lui Azzedine Alaia cu fotografiile legendare alb-negru ale lui Arthur Elgort, întruchipate de supermodelele anilor 1980 și 1990.


Azzedine Alaia, Arthur Elgort. En Liberté, în perioada 23 ianuarie - 20 august 2023, Fundația Azzedine Alaia. Pentru mai multe informațiiȘ fondationazzedinealaia.org.
Serge Gainsbourg - Cuvântul Exact


Bibliothèque publique d'information du Centre Pompidou, dezvăluie o altă dimensiune, mai literată, a ”prințului artelor minore”, scoțând la iveală manuscrisele sale prețioase din arhive, precum li numeroase lucrări din biblioteca sa personală. Sau, cum Gainsbourg stăpânește arta de a se juca cu cuvintele, de la primele sale cântece, adaptate din Hugo și Neval, până la ultimul album compus pentru Jane, o mică bijuterie de poezie, în care folosește și abuzează de figuri gramaticale de o mare finețe.


Serge Gainsbourg - Le Mot Exact, în perioada 25 ianuarie - 8 mai 2023, Bibliothèque publique d'information du Centre Pompidou. Pentru mai multe informații: www.bpi.fr.
Zanele Muholi


Activistul sud-africană Zanele Muholi, a petrecut mai multi ani surprinzând combinațiile LGBTQIA+ din țara sa. Concentrându-se pe frumusețea individului, lucrările sale par să șteargă pentru o clipă natura precară și adesea violentă a vieții lor. MEP este mândru să prezinte prima sa retrospectivă în Franța, cu peste 200 de fotografii, videoclipuri și instalații create de la începutul anilor 2000.


Zanele Muholi, în perioada 1 februarie - 21 mai 2023, Maison Européenne de la Photographie. Pentru mai multe informații: www.mep-fr.org.
Chagall, Paris - New York


Atelier des Lumières omagiază opera lui Chagall, în raport cu cele două orașe care i-au influențat profund demersul artistic: Paris și New York. Primul, orașul ales de el, i-a deschis porțile avangardei anilor 1910, un teren propice pentru lucrări experimentale. Al doilea, orașul său de exil, l-a invitat să dezvolte litografia, în contact cu lumea teatrului și a muzicii. Aceste inspirații multiculturale privind viața, vibrante și poetice, pe pereții centrului de artă digitală.


Chagall, Paris - New York, în perioada 17 februarie 2023 - 7 ianuarie 2024, Atelier des Lumières. Pentru mai multe informații: www.atelier-lumieres.com

1997 Fashion Big Bang


1997 a fost un an al siluetelor sculpturale, de la Comme des Garcon, al hainelor conceptuale de la Martin Margiela și al esteticii radicale a lui Raf Simons. A fost, de asemenea, și mai presus de toate, apariția unei generații de designeri străluciți, care și-au lansat propriile branduri sau au fost promovați în fruntea unor case iconice, de la Hedi Slimane la Stella McCartney și Nicolas Ghesquiere. Un adevărat ”Big Bang”, așa cum îl definește Vogue. Palais Galliera onorează acest an exploziv, prin expunerea unei colecții de piese emblematice, care oscilează între liniile couture și semnăturile punk.


1997 Fashion Big Bang, în perioada 7 martie - 16 iulie 2023, Palais Galliera, Musée de la Mode de la Bille de Paris. Pentru Mai multe informații: www.palaisgalliera.paris.fr.

Mucha, Dincolo De Art Nouveau


Posterele sale cu femei creștine, inspirate de prietenii săi, precum Sarah Bernhardt, l-au făcut celebru la sfârșitul secolului al XIX. Teatrele îi cereau lucrările, iar bijutierii și editorii îl achiziționau. Curtat din toate părțile, Alphonse Mucha a dezvoltat un stil unic pe parcursul carierei sale, care a definit Art Nouveau. Grand Palais Immersif revizitează cariera unică a acestui artist atipic, deconstruind în același timp o serie de clișee asociate cu opera sa, care i-a inspirat pe multi dintre contemporanii săi.


Much, Dincolo de Art Nouveau, în perioada 22 martie - 20 august 2023, Grand Palais Immersif. Pentru mai multe informații www.grandpalais-immersif.fr.

Manet/Degas


S-au admirat reciproc, Manet și Degas, sunt cunoscuți și pentru rivalitatea lor de lungă durată. Împreună, însă, au revoluționat noua pictură a anilor 1860 și 1880, sublimând, nu fără nuanțe, realitatea timpului lor. Muzeul d'Orsay îi reunește astăzi în lumina contrastelor lor, expunând cele mai mari capodopere ale lor, care oferă o nouă perspectivă asupra relației lor complexe.


Manet / Degas, în perioada 28 martie - 23 iulie 2023, Musee d'Orsay, 1, rue de la Legion d'Honneur 75007, Paris. Pentru mai multe informații: www.musee-orsay.fr.

Basquiat x Wathol, Patru Mâini


La câțiva ani de la mare expoziție dedicată lui Jean-Michel Basquiat, Fundația Louis Vuitton pune în corespondență opera pictorului cu cea a prietenului său, la fel de genial, Andy Warhol. Un dialog stilistic și formal fascinant, întruchipat de o sută de tablouri, incluzând lucrările lor individuale și un ansamblu de lucrări ale altor personalități (Keith Haring, Jenny Holzer, Kenny Scharf), pentru a înțelege mai bine scena artistică plină de viață și extrem de inspirată din centrul New York - ului în anii 1980.


Basquiat x Warhol, A Quatre Mains, în perioada 5 aprilie - 28 august 2023, Fondation Louis Vuitton. Pentru Mai multe informații www.fondationlouisvutton.fr.

Basquiat Soundtracks


Philharmonie de Paris este interesată de relația specială a lui Basquiat cu muzica. Înainte de a fi pictor, Basquiat a fost un muzician strălucit, inspirat de new wave și hip hop. Dar, mai presus de toate, jazz-ul este cel care servește drept fir comun în picturile sale, bântuit de discuri și muzicieni de jazz influenți. Filarmonica prezintă această coloană sonoră multiculturală și plină de energie în contextul a 100 de lucrări, dintre care sunt unele sunt immersive și foarte rare. O expoziție care se ascultă, mai mult decât se vede.


Basquiat Soundtrack, în perioada 6 aprilie - 30 iulie 2023. Cie de la musique - Philharmonie de la Paris. Pentru mai multe informații www.philharmoniedeparis.fr.


Ramses Și Aurul Faraonilor


Expoziția itinerantă ”Ramses, și aurul faraonilor”, care urmează să călătorească în lume, în aces an, se va opri la Paris, în primăvara anului viitor. Grand Halle de la Villette, cunoscută pentru expozițiile dedicate măreției Egiptului antic (ne amintim de somptuoasa expoziție Tutankhamon), va celebra, în aprilie, dinastia Ramses, din secolele XIII-XI î.Hr., cu peste 180 de obiecte rare. Cea mai bună parte? O experiență nebună de realitate virtuală, care ne cufundă în templul Abu Simbel și mormântul lui Nefertari.


Ramses Și Aurul Faraonilor, în perioada 7 aprilie - 6 septembrie 2023, Grande Halle de la Villette. Pentru mai multe informații: www.lavillette.com.
Harry Potter, Expoziția


Nebunia Harry Potter, nu este gata să se termine. O mare expoziție dedicată universului fascinant al acestei saga cult se deschide la Paris, înainte de a-și continua călătoria în America Latină și Asia. Este o ocazie de a te strecura în uniforma lui Hermoine, de a prepara o poțiune letală sau de a te pierde în labirintul Hogwarts. Prima experiență dedicată exclusiv Lumii Vrăjitorilor, care trebuie trăită cu ochii larg deschiși.Harry Potter, The Exhibition, Paris Expo Porte de Versailles 75015 Paris. Pentru mai multe informații www.harrypotter-exposition.fr.3 views0 comments
bottom of page