top of page

Christian Dior, Pre-Fall 2023
La sfârșitul unui an, în care show-urile itinerante și colaborările interculturale sunt la modă, este impresionant să aflam, cum Christian Dior - fondată de către un couturier, cu un spirit vizionar, care avea o pasiune pentru a se urca în avioane și vapoare, pentru a-și prezenta colecțiile în întreaga lume - a avut un succes impresionant peste tot. În 1964, era vorba despre India.


Nu este întâmplător, motivul pentru care Maria Grazia Chiuri a inclus fotografiile din arhivele casei - fotografii în care Marc Bohan sosea cu un zbor Air India, împreună cu o trupă de modele Dior, pentru prezentările din Delhi și Mumbai - în fundalul noii sale colecții. ,,Această colecție, este făcută pentru a celebra relația mea cu India, care face parte din circuitul modei de mult timp”, povestește designer-ul.


Rezultatele, atunci când arunci o privire în lookbook-ul ei, destul de întunecat, reunesc bogăția și simplicitatea modernă și lejeră, și sunt mai mult despre un angajament real și durabil, decât despre o călătorie punctuală în jurul unei teme naționale, sau o excursie în istorie.


,,Lucrez cu India în fiecare zi”, a explicat ea. Familiaritatea și respectul creativ reciproc, au început pentru Chiuri în urmă cu 30 de ani, când a început să creeze broderii cu specialiști indieni de haute couture pentru Valentino. În calitate de director de creație la Christian Dior, ea a aprofundat relația, începând din 2016, prin intermediul unui parteneriat cu Karishma Swali, directoarea Școlii de meșteșuguri Chankya, care militează pentru includerea femeilor într-o industrie cu înaltă calificare, care a fost, în mod tradițional, rezervată exclusiv bărbaților. ,,Școala și laboratorul oferă salarii, asigurarea de sănătate și oportunități de îngrijire a copiilor pentru femei”, a afirmat ea. ,,Cred că este cel mai satisfăcător lucrul pe care îl fac”.


Interacțiunea creativă interculturală, a dat naștere unei colecții care adaptează formele tradiționale și procedeele tehnologice de realizare a materialelor, la viziunea pe care Chiuri a adus-o la Dior. ,,Îmi place, faptul că, fiecare femeie poate transforma lucrurile pentru ea însăși. Fiecare piesă o poți purta într-un mod diferit. Poți amesteca ținutele de zi cu cele de seară.”


Chiuri a luat, ca punt de plecare, ,,verticalitatea” tunicilor și a fustelor de sari, pentru a concepe rochii lungi, înguste, deschise într-o parte - opțiuni care pot fi dramatice și pline de farmec pentru seară, sau pot și schimbate cu jambiere, pantaloni sau pantaloni scurți. Există, de asemenea, look-uri din mătase, asortate, care pot și despărțite în fuste drepte și cămăși.


Alte siluete, își împrumută minimalismul chic, de la îmbrăcămintea masculină indiană - cămăși albe imaculate, fără guler, cu piese de suprapunere, veșnicul sacou Christian Dior ,,Bar”, refăcut cu un guler Nehru. O parte din misiunea lui Chiuri - o subtilă ruptură de trecut - este de a elimina corsetul. ,,Munca mea nu este uneori atât de vizibilă” a explicat ea. ,,Am o problemă cu hainele care nu sunt confortabile. Pentru mine, importat este, cum se simt hainele pe corp”.


Broderiile cu reflexii și paiete, paietele roz aprins, marginile aurii bogate și dantele filigranată sunt toate aduse, cu îndemână, la un nivel de rafinament, care ar putea fi atins, doar prin ambiția, comună, a artizanilor indieni și a unei case franceze, de a crea ceva nou în beneficiul modei moderne și ușor de purtat. ,,Totul este atât de ușor!” a spus Chiuri.


Această colecție este practică și încântătoare. ,,Pentru că”, a concluziona ea, ,,moda nu este doar despre haine. Este un mod de a ne cunoaște unii pe alții”.

0 views0 comments
bottom of page