
Colecționarii de artă asiatici îl vor pe Vincent Van Gogh, iar casele de licitații iau act de acest lucru
Operele legendarului artist Vincent van Gogh ating, adesea, sume astronomice atunci când apar la licitație. Acest lucru este alimentat, în mare parte, de cumpărătorii asiatici feroce, care fac să crească prețurile pe piață de artă a pictorului olandez.
Cele mai multe, dintre tablourile lui Van Gogh, care au fost scoase la licitație, în ultimul deceniu, au fost achiziționate de către cumpărători asiatici. Martin Baily, un specialist în opera lui Van Gogh și colaborator al The Art Newspaper, estimează că, cel puțin dintre cele mai scumpe șapte tablouri ale lui Van Gogh, vândute vreodată la licitație, au fost achiziționate de către colecționari din China continentală, Hong Kong și Taiwan. Toate pentru sume care au depășit 60 de milioane de dolari.
”Vaza Cu Maci Și Margarete” este una dintre aceste opere de artă. Această natură moartă, pictată cu doar o lună înainte de moartea lui Van Gogh, la Auvers – sur – Oise, pe 29 iulie 1890, s-a vândut cu 61,8 milioane de dolari, în cadrul licitației organizate de Sotheby’s în 2014. Cumpărătorul său, a fost nimeni altul decât, miliardarul chinez Wang Zhongjun. Când a achiziționat ”Vaza Cu Margarete Și Maci”, acesta a declarat că ”îi va face casa sa mai colorată”, potrivit publicației The Art Newspaper.
”The Avenue of Les Alyscamps” și ”Laborer In A Field”, două peisaje ale lui Van Gogh, din 1888 și, respectiv, 1889, au fost, de asemenea, scoase la licitație pentru colecționari asiatici. Galeristul taiwanez Robert Wu l-a cumpărat pe primul, pentru 66,3 milioane de dolari de la Sotheby's în 2015, deși, este posibil ca, acesta să îl fi achiziționat pentru unul dintre clienții săi; în timp ce al doilea, a fost adjudecat pentru 81.3 milioane de dolari, de la un cumpărător chinez anonim, la licitația Christie’s, din 2017.
Entuziasmul colecționarilor asiatici pentru picturile lui Van Gogh, nu a trecut neobservată la Sotheby's. Într-adevăr, casa de licitații a decis să inclusă un tablou al maestrului olandez, numit (”Nature Morte: Vase Aux Glaieuls” (”Still Life: Vase With Gladioli”), în vânzarea sa de seară dedicată artei moderne, care a avut loc la 9 octombrie 2021, la Hong Kong. A fost pentru prima dată, când o lucrare a artistului, a fost oferită la licitație pe continentul asiatic. Natura moartă a fost adjudecată cu 9.1 milioane de dolari.
Pentru Marie Laureillard, lector de studii chinezești, la Universitatea Lumiere Lyon 2, din Franța, interesul cumpărătorilor asiatici pentru Van Gogh, poate fi legat de personalitatea tumultoasă a artistului. ”Nebunia sa, percepută în mod pozitiv, pare să fie considerată ca un semn al geniului pur al acestui celebru creator”, a declarat aceasta pentru The Art Newspaper.
Dominația colecționarilor asiatici, pe piața Van Gogh, este o dovadă a prezenței semnificative, a cumpărătorilor, din această regiune, în lume globală a artei. Iar dovada este în cifre. China (continentală, Taiwan și Hong Kong), reprezintă 20% din piața mondială de artă, potrivit celui mai recent raport ”The Art Market”, realizat de Art Basel și UBS. China este, de asemenea, țara cu cea mai mare parte proporție de colecționari de artă, care au cheltuit mai de 1 milion de dolari în 2021 (44%), cu mult înaintea Germaniei, Franței și Statelor Unite. De fapt, piața asiatică evoluează cu mare viteză, deplasând regiunea și mai mult spre centrul lumii artei.