
Situația, a devenit puțin mai tensionată, pe platoul de filmare, al filmului ,,Corsage”, dar nimeni, nu se aștepta ca, vedeta Vicky Krieps să sară pe fereastră în aceea zi.
Scena, implica un meci de scrimă, între Krieps, care o interpreta pe Împărăteasa Elisabeth a Austriei, și Florian Teichtmeister, în rolul Împăratului Franz Joseph. Este un meci direct, și se presupune că, Elisabeth câștiga, pe fondul unei dispute tensionate. Dar, Teichtmeister, a decis să schimbe coregrafia, în acel moment, astfel încât să câștige.
Filmul, care rulează, în premieră limitată, și care a fost inclus, recent, pe lista scurta pentru o nominalizare la Oscar, s-a dorit a fi o analiză empatică, a unei femei neînțelese, prinsă în închisoarea genului său, a timpului său, a poziției sale, a celebrității și a frumuseții sale. Acesta era un moment, în care ea ajunsese să fie puțin mai puternică, decât bărbatul, iar un bărbat tocmai i-o luase.
Asta a afectat-o puternic pe Krieps.
Când Teichtmeister a plecat, scena s-a terminat tehnic, dar Krieps se afla încă pe platoul de filmare. Regizoarea, Marie Kreutzer, a continuat să filmeze, așa cum făcea uneori, și, deodată, Krieps a început să plângă. Apoi, s-a îndreptat spre fereastră și a sărit. Toată lumea a tresărit.
,,De ce să ieși pe fereastră”, a exclamat directorul de imagine.
Ea era bine, atenție. Camera era la primul etaj. Dar, asta nu era în scenariu.

Filmul a fost, de fapt, teoretic, ideea lui Krieps. Ea s fost fascinată de Împărăteasa din secolul al XIX-lea, încă din copilărie, când - fără ca mama ei feministă, care respingea ,,lucrurile de prințese”, să știe - a vizionat trilogia ,,Sisi”, a lui Ernest Marischka, acasa la o prietenă. Filmele din anii 1950, cu Romy Schneider, la care se face referire, prin pseudonimul Elisabeth, sunt un element de bază al emisiunilor de vacanță în Europa. In adolescență, Krieps, a mers puțin mai departe și a cumpărat o biografie.
,,Întotdeauna. am fost suspicioasă față de orice lucru frumos și perfect. Eram prea tânără, pentru a înțelege, cu adevărat, rațional, toată povestea, dar m-am simțit că era prinsă în capcană”, a explicat Krieps. ,,Am descris-o ca fiind foarte excentrică, călărea foarte mult, purta un corset tot timpul, fără să mănânce, folosea echipamente pentru exerciții fizice. Mă tot gândeam, dar, de ce? Aveam o bănuială, că era tristă sau furioasă, dar nu am putut citi nimic despre asta. A rămas cu mine”.
În 2016, după ce a lucrat cu Kreutzer, la filmul ,,We Used To Be Cool”, Krieps a întrebat-o dacă vrea să facă un film despre Sisi. Kreutzer a refuzat.
,,Marie a crezut că este o idee foarte proastă”, a explicat Krieps. ,,Ea a spus, literalmente: ,,Ce? Nu, e o prostie.””
Kreutzer, care este austriacă, crescuse cu trilogia kitsch și cu chipul lui Elisabeth, pe toate mărfurile de peste tot. În memoria ei, nici măcar nu era sigură că, Krieps vorbea serios, dar știa că vrea să facă un film de epocă. Așa că, a fost un șoc pentru Krieps, când, câțiva ani mai târziu, a deschis cutia poștală și a găsit un scenariu de la Kreutzer.
,,Dragă Vicky, cred că ai avut dreptate”, scria pe o carte poștală însoțitoare.
Filmul nu este un film de costume standard, și nici măcar, un film biografic direct, atât din motive practice, cât și tematice.
,,Știam că va trebui să aibă un alt stil”, a explicat Kreutzer. ,,Am vrut să nu arate la fel decorat și să fie mai simplu.”
,,Corsage”, începe în momentul în care Elisabeth împlinește 40 de ani, iar filmul are elemente moderne și o coloană sonoră cu muzică de la o vedetă pop franceză, precum Camille. Unii, l-au comparat cu ,,Marie Antoinette”, al Sofiei Coppola, deși, așa cum i-a spus o persoană lui Kreutzer, ,,mai puțin ironic”.
,,Dacă, ar fi să o spun în termeni muzicali, ,,Marie Antoinette” este pop, iar ,,Corsage” este acustică, a explicat Kreutzer.
Și a venit, exact, la momentul potrivit, Krieps, care tocmai, devenise, mult mai cunoscută, după succesul ,,Phantom Thread”, și simțea că a avut propria ei experiență, de a arunca o privire în spatele cortinei.
,,Mie mi s-a părut cu adevărat prima victimă a culturii celebrității”, e explicat Krieps, despre Elisabeth. ,,Îmi amintesc că i-am spus lui Marie: ,,Acum suntem cu toții Sisi, pentru că aveam Instagram și Facebook, și am devenit victimele propriei noastre imagini”.
Filmările au fost destul de dificile. În primul rând, Krieps a decis să poarte un corset tot timpul, pentru a simți, cu adevărat, ceea ce simțea Elisabeth. Aceasta, recunoaște că, acum, a fost o greșeală, dar una la care s-a angajat.
,,Sunt atât de încăpățânată”, a afirmat Krieps, care datorită zilelor lungi de pe platourile de filmare - a ajuns să poarte corsetul mai multe ore, decât ar fi făcut-o orice femeie din epocă, chiar și Sisi.
Era greu să stai, să călărești, să te ferești și să respiri. Nu putea să mănânce, sau să bea cafea cu el pe ea, și s-a limitat, mai ales, la smoothie-uri și la mâncatul de noapte. Ea și Kreutzer, au decis, de asemenea, că ar trebui să rămână puțin izolată și distantă de distribuție, ceea ce a fost dificil.
,,În mod normal, ea vorbea mereu cu toată lumea și era foarte apropiată de oameni. Este, într-adevăr, unul dintre punctele ei forte. Ea, este capabilă să se conecteze cu oamenii și îi făcea pe oameni să se simtă văzuți, și nu în funcție de faptul, dacă sunt sau nu importanți”, a spus Kreutzer. ,,Dar, am simțit, de la început, că acest lucru nu era bun pentru ea, ca împărăteasă”.
Când a venit timpul, să filmeze scena de scrimă, Krieps simțea totul destul de profund.
,,A fost o zi foarte tristă. A fost, de fapt, foarte dureros pentru mine. M-am gândit: ,,Chiar, așa? Faci un film despre asta și asta se întâmplă acum”, a explicat ea. ,,În acea zi, durerea mea depășise, tot ceea ce puteam suporta, și aveam nevoie să merg undeva cu ea. De aceea, am ieșit pe fereastră”
Unicul gând, pe care îl mai aveam în minte, era: ,,Sper, că nu sunt schele dedesubt”.
Ea, nu și-a întrebat, niciodată, cu adevărat, colegul ei de scenă, pe care îl iubește și îl respectă, și știe că este bun, de ce a luat această decizie. Poate, că a fost inconștient? Poate că orgoliul său a preluat controlul? Dar, a făcut-o să se simtă conectată la ceva mai mare decât filmul
Kreutzer, a cam uitat de saltul de la fereastră, undeva, în confuzia dintre filmări și post-producție. De fapt, chiar au filmat, o altă scenă de sărituri de la fereastră - aceea era scrisă în scenariu. Apoi, în timpul montajului, a redescoperit-o. Lumina nu era perfectă, dar era naturală. Și, în cele din urmă, cea nesemnată a intrat în montaj.
,,A fost primul film, pe care am urât să-l fac, dar pe care îmi place să-l privesc. Când îl urmăresc, mi se face pielea de găină, de fiecare dată, pentru că simt această eliberare, de care avem, cu toții atâta nevoie”, a spus Krieps. ,,Femeile au răni atât de adânci, adânci de-a lungul generațiilor. Și, trebuie să vorbim despre ele, trebuie să le vindecăm, și trebuie să ieșim din ele”.