top of page

EID AL – FITR: Cum Se Determină Data Sărbătorii Musulmane Prin Observarea Semilunii
Eid al – Fitr este o sărbătoare importantă, celebrată de musulmanii din întreaga lume. Ea marchează sfârșitul lunii sfinte a Ramadanului, în timpul căreia, musulmanii postesc de la răsărit până la apus, abținându-se de la mâncare, apă și alte nevoi fizice.


Data Eid al – Fitr este determinată de observarea semilunii, care marchează începutul noi luni lunare Shawwal. În multe țări, inclusiv Arabia Saudită, un grup de observatori, calificați, cunoscut sub numele de ”Hilal Committee” / ”Comitetul Hilal”, are sarcina de a confirma observarea lunii noi.


Procesul de observare a lunii este o tradiție veche, care se practică de secole. Aceasta presupune căutarea semilunii pe cer, la scurt timp, după apusul soarelui, în cea de-a 29-a zi de Ramadan. Dacă luna este zărită, ziua următoare este declarată ca fiind prima zi, a noii luni Shawwal și începutul Eid al – Fitr.


Observarea lunii poate fi o provocare, deoarece necesită un cer senin și condiții meteorologice favorabile. Acest lucru se datorează, faptului că, semiluna este foarte subțire și poate fi ușor ascunsă de nori, ceea ce o face dificil de văzut.


În acest an, astronomii au declarată că, o ”eclipsă hibridă” rară, va avea loc joi seara, ceea ce ar putea face imposibilă observarea semilunii.


Comitetele Hilal folosesc o combinație de tehnologie și metode tradiționale, pentru a îmbunătăți șansele de a observa luna.


Una dintre metodele tradiționale, folosite de Comitetele Hilal, este aceea de a se baza pe afirmațiile martorilor de încredere, care au observat semiluna.


Acești martori sunt, de obicei, membri respectați ai comunității, cum ar fi savanții religioși și astronomii experimentați. Aceștia trebuie să furnizeze relatări detaliate despre locația, înălțimea și luminozitatea semilunii, precum și despre ora și data observării.


Pe lângă declarațiile martorilor, Comitetele Hilal folosesc, de asemenea, tehnologia modernă, pentru a ajuta în procesul de observare a lunii. Aceasta, include utilizarea telescoapelor și a altor echipamente avansate, care pot ajuta la detectarea prezenței semilunii pe cer. Cu toate acestea, utilizarea tehnologiei, este doar uneori fiabilă, deoarece poate fi afectată de condițiile atmosferice și de alți factori.


Odată ce, Comitetul Hilal a confirmat observarea semilunii, vestea este anunțată publicului, iar festivitățile de Eid al – Fitr încep.


Musulmanii din întreaga lume, se adună alături de familiile și prietenii lor, pentru a se ruga, a face schimb de cadouri și a se bucura de mese festive. Este un moment de bucurie, recunoștință și credință reînnoită, în timp ce musulmanii reflectă asupra binecuvântărilor Ramadanului și asupra lecțiilor spirituale pe care le-au învățat în timpul lunii sfinte.


Observarea semilunii, reprezintă un aspect crucial, în determinarea datei Eid al – Fitr și este o tradiție veche, care continuă să fie practicată și în prezent.


În ciuda provocărilor și dificultăților, Comitetul Hilal, rămâne angajat, să se asigure că luna este observată cu acuratețe și fiabilitate, astfel încât, musulmanii din întreaga lume să poată sărbătorii împreună această sărbătoare.
0 views0 comments
bottom of page