top of page

Expoziție Vermeer La Muzeul Rijksmuseum Din Amsterdam




Douăzeci și opt de tablouri de Johannes Vermeer, vor fi expuse săptămâna aceasta, la Rijksmuseum, din Amsterdam, cea mai mare expoziție, de până acum, cu lucrări ale maestrului olandez din secolul al XVII-lea, cunoscut pentru măiestria sa în redarea luminii și a scenelor casnice intime.


Această expoziție reunește jumătate din operele, pe care se presupune că le-a pictat Vermeer, un artist care a murit la vârsta de 43 de ani. Trei sferturi dintre operele acestuia nu mai există. Probabil că, Vermeer nu a văzut niciodată atât de multe lucrări proprii la un loc.


Conform lui Taco Dibbits, directorul Rijksmuseum, Vermeer a fost un pictor care a trăit înconjurat de o familie numeroasă și a avut o viață ocupată ca negustor de artă, dar a reușit, totuși, să perfecționeze, în mod obsesiv, lucrări de o frumusețe aparte, scăldate în lumină și redate cu o acuratețe aproape fotografică.


”Este această...concentrare absolută și liniște în picturile sale, pe care le iubim și astăzi”, a explicat Dibbits.


Alături de lucrări celebre, precum ”Girl With A Pearl Earring”(1664) și ”The Milkmaid” (1659), expoziția prezintă cele două picturi cunoscute ale lui Vermeer în aer liber, câteva pânze de mari dimensiuni și o serie de reprezentări ale femeilor - inclusiv cele care cântă la instrumente, citesc și lucrează.


”Ceea ce este destul de izbitor, atunci când te uiți la Vermeer, este faptul că, în tablourile sale, protagonistele sunt mai ales femei”, a precizat curatorul Pieter Roelofs, menționând că Vermeer a avut șapte fiice.


Cu toate că nu există nicio scrisoare scrisă de Vermeer, un document cheie este inventarul posesiunilor întocmit după moartea sa, care a lăsat familia îndatorată. Mobila și multe obiecte menționate pe listă apar în tablouri.


Roelofs a declarat, faptul că, s-au făcut progrese majore, în ceea ce privește modul de lucru a lui Vermeer, inclusiv identificarea găurilor de ac în punctul focal, în unele picturi, cum ar fi ”The Milkmaid”, care fac parte dintr-un sistem de fire, pe care l-a folosit pentru a asigura o perspectivă perfectă.


Artiștii și cercetătorii contestă, faptul că, Vermeer ar fi putu fi folosit o ”cameră obscură”, un precursor al camerei foto moderne.


Potrivit lui Roelofs, operele lui Vermeer sunt mai mult decât ceva ce un ochi bun și o mână pricepută pot crea. Analizele recente, arată faptul că, compoziția operei ”The Milkmaid”, a fost schimbată de mai multe ori, în special prin îndepărtarea unor lucruri pentru a o amplifica.


”Așa este Vermeer: nu este niciodată suficient de bun și continuă să lucreze la el până când consideră că este suficient pentru a-l preda clienților”, a spus Roelofs.


Scriitoarea Tracy Chevalier, al cărei roman ”Girl With A Pearl Earring”, a fost adaptat la un film cu același nume, a declarat că, pentru ea, expoziția a evocat o imagine a lui Vermeer ca fiind un om rezervat, care ”își joacă cărțile aproape de suflet”.


”Picturile sale sunt atât de liniștitoare și nu există copii...probabil că și-a împărțit viața în mai multe categorii și a spus ”nu, fără copii în atelier”.


Muzee din Germania, Franța, Japonia, Marea Britania, Irlanda și Statele Unite au contribuit la această expoziție, care se deschide vineri și va dura până în iunie.


0 views0 comments
bottom of page