top of page

Festivalul De Film De La Cannes: O Istorie De Glamour Și PrestigiuFestivalul de Film de la Cannes este unul dintre cele mai importante și prestigioase eveniment cinematografice din lume. Acesta se desfășoară în fiecare an, în luna mai, la Cannes, oraș situat în sudul Franței, pe malul Mării Mediterane.Istoria Festivalului


Festivalul a fost creat în 1939 ca o alternativă la Festivalul de Veneția, care era considerat prea influențat de fascism. Primul festival a fost programat să aibă loc în septembrie 1939, dar a fost anulat din cauza izbucnirii celui de - al Doilea Război Mondial. Festivalul a fost reluat în 1946 și a avut loc anual, cu excepția anilor 1948, 1950 și 1968.


De-a lungul timpului, festivalul a fost martorul unor momente memorabile, cum ar fi premiera filmului La Dolce Vita al lui Federico Fellini în 1960, care a câștigat Palme d'Or și a provocat un scandal; protestele studenților și ale cineaștilor din 1968, care au determinat întreruperea festivalului; apariția actriței Simone Silva topless alături de Robert Mitchum în 1954; sau controversa provocată de filmul Salo sau cele 120 de zile ale Sodomei al lui Pier Paolo Pasolini în 1975.


Festivalul a consacrat numeroși regizori și actori, precum Ingmar Begman, Luis Bunuel, Jean-Luc Godard, Francis Ford Coppola, Querentin Tarantino, Pedro Almodovar, Isabelle Huppert sau Juliette Binoche. De asemenea, festivalul a promovat cinematografiile din diverse părți ale lumii, cum ar fi Nouvelle Vague franceză, Cinema Novo brazilian sau Noul Val românesc.


Locul Și Dress Code-ul Festivalului


Festivalul se desfășoară în principal la Palais des Festivals et des Congres, o clădire modernă situată pe bulevardul La Croisette, care găzduiește cele mai mule proiecții și ceremonii. Alte locuri unde au loc evenimente legate de festival sunt Hotel Carlton, Hotel Martinez sau Plage du Majestic.


Dress code-ul festivalului este unul formal și elegant. Bărbații trebuie să poarte smoching sau costum negru cu cravată sau papion. Femeile trebuie să poate rochii lungi sau cocktail. Accesoriile precum bijuteriile sau pălăriile sunt permise și chiar încurajate. Dress code-ul este valabil atât pentru covorul roșu, cât și pentru proiecțiile din interior.


Ediția Din 2023


Ediția din 2023 a festivalului va avea loc între 16 și 27 mai. Filmul care va deschide festivalul este Jeanne Du Barry al lui Maiwenn, cu Johnny Depp în rolul regelui Ludovic al XV-lea. Președintele juriului competiției este regizorul suedez Ruben Ostlund, câștigător al Palme d'Or în 2017 cu filmul The Square.


Festivalul de film de la Cannes este un eveniment de referință pentru lumea cinematografică, care reunește cele mai noi și mai interesante filme din diverse țări și genuri. Festivalul este o ocazie de a admira glamour-ul și eleganța starurilor de pe covorul roșu, dar și de a descoperi noi talente și voci originale.

6 views0 comments
bottom of page