top of page

Fiesta De La Davos Se Întoarce
Avem o stare de mahmureală la Davos, chiar dacă petrecerea nu a început, încă. Petrecerea anuală de iarnă a Forumului Economic Mondial, din stațiunea montană elvețiană, care începe luni, marchează o revenire a petrecerilor strălucitoare și a dezbaterilor de înaltă ținută, după o pauză de trei ani. Un număr record de lideri din mediul de afaceri, vor face deplasarea, iar trecerea avioanelor comerciale, private și guvernamentale pe aeroportul din Zurich, sugerează că numărul total de participanți, este la nivelul de dinainte de COVID-19. Cu toate acestea, direcția pentru viitor - și, cei care îl vor conduce - este mai tulbure ca niciodată.


Liderii companiilor și directorii financiari, care au lipsit de la reuniunea discretă de la Davos, din mai anul trecut, s-au întors. Șeful JPMorghan, Jamie Dimon, un obișnuit al conferinței, va fi însoțit de lideri de pe Wall Street, printre care David Solomon de la Goldman Sachs și James Gorman de la Morgan Stanley. Directorul executiv al Chevron, Mike Wirth, și Bernard Looney de la BP vor reprezenta marile companii petroliere în revenire. În total WEF, se așteaptă să primească aproximativ 2,700 de lideri din 130 de țări, inclusiv 370 de personalități.

Cu toate acestea, aparenta revenire la afaceri, ca de obicei, nu face decât să evidențieze schimbările care au avut loc, de la ultima întâlnire completă a Elitei de la Davos. Pandemia globală și invazia Rusiei în Ucraina, au adăugat și mai multă fricțiune la lumea globalizată, deja scârțâitoare pe care Davos o întruchipa.


Între timp, liderii politici responsabili de modelarea noii ordini stau, în mare parte, acasă. Președintele american Joe Biden nu face deplasarea - spre deosebire de predecesorul său. Deși, se așteaptă să vină câțiva membri ai Congresului american, aceștia nu sunt deloc figuri internaționale bine cunoscute. Cel mai important reprezentant al Chinei, este vicepremierul Liu He. Premierul britanic Rishi Sunak, care se confruntă cu o economie în încetinire și cu greve ale angajaților din sectorul public, rămâne, de asemenea acasă.


O plimbare pe Davos Promenade, principala arteră a orașului, unde țările și corporațiile ocupă, temporar, vitrinele magazinelor, subliniază această schimbare. Polonia și Indonezia au o prezență proeminentă, dar late delegații naționale afișează mesaje mai discrete. Arabia Saudită are câteva bannere vizibile, care promovează NEOM, zona sa economică futuristă. Emiratele Arabe Unite promovează toleranța.


Firmele de criptomonede care au fost prezente la întâlnirile anterioare, sunt în mare parte, discrete, fiind înlocuite de companii care promovează tehnologii precum blockchain. Casa psihedelicilor medicali a fost înlocuită de India Inclusivity Lounge. Companiile de tehnologie consacrate, precum Workday, Salesforce, Cisco, Qualcomm și Meta Platforms domină scena de pe stradă. Poate că cel mai frapant nou chiriaș, este Manchester United, clubul din prima ligă engleză, care caută un cumpărător.


Schimbarea reflectă o lume care a devenit introspectivă și mai puțin uitară. Pe măsură ce marile companii își diversifică lanțurile de aprovizionare, guvernele și regiunile concurează dur pentru afaceri. Legea de reducere a inflației lui Biden flutură subvenții pentru producția americană, încurajând guvernatori precum J,B, Pritzker din Illinoi să atragă investiții în statul lor. WEF și fondatorul său, Klaus Schwab, au recunoscut o parte din această situație, redenumind conferința ”Cooperare într-o lume fragmentată”.


Cu toate acestea, cei care se întorc la Davos, pentru prima dată, după trei ani, ar putea simți, faptul că cocktailul este ceva mai puțin puternic.

2 views0 comments
bottom of page