
Celebrele Grădini Mughal, un paradis horticol din incinta Rashtrapati Bhavan, care tocmai au fost redenumite ”Amrit Udyan”, se întind pe o suprafață de 15 acri, și se mândresc cu peste 150 de soiuri de trandafiri, lalele, crini asiatici, narcise și alte flori ornamentale.
Schimbarea numelui Grădinilor Mughal, vine la câteva luni după ce guvernul a decis redenumirea Rajpath în Kartavya Path.
Istoria faimoaselor grădini din cadrul Rashtrapati Bhavan, este la fel de bogată, ca și rezervațiile sale de flori parfumate și se împletește cu crearea Casei Președintelui (construită, inițial, sub numele de Casa Viceregelui), proiectată de arhitectul Sir Edwin Lutyens.
În 1911, Regele George a ținut un mare Durbar, la Delhi, unde a anunțat, de asemenea, mutarea capitalei imperiale de la Calcutta la Delhi. Lutyens și Sir Herbert Baker au dat forma noii capitale imperiale, cu Casa Viceregelui, Blocul de Nord și Blocul de Sud, ca element central al ”New Delhi”, așa cum a fost numit oficial orașul în 1926.
În urma independenței, Viceroy House a devenit Rashtrapati Bhavan, iar Kingsway, bulevardul ceremonial care se întinde de la Raisina Hill până la India Gate, a fost redenumit Rahpath.
După ce sâmbătă a redenumit Grădinile Mughal, secretariatul Rashtrapati Bhavan și-a actualizat și site-ul web, care conține un scurt istoric al celebrelor grădini.
”Întinzându-se pe o suprafață de 15 acri, Amrit Udyan a fost, adesea, descrisă, și pe bună dreptate, ca fiind sufletul Palatului Prezidențial. Amrit Udyan, se inspiră din grădinile din jurul Taj Mahal și chiar din picturile miniaturale din India și Persia”, se precizează în descrierea de pe site.

Sir Edwin Lutyens a finalizat designul grădinilor încă din 1917. Cu toate acestea, abia în anii 1928-1929 au fost realizate plantările. Colaboratorul său pentru realizarea grădinilor a fost directorul de horticultură, William Mustoe, se menționează în document.
La fel cum clădirea Rashtrapati Bhavan are două stiluri diferite de arhitectură, indian și occidental, în mod similar, Lutyens a reunit două tradiții horticole diferite pentru grădini, stilul Mughal și grădina de flori englezească. Canalele Mughal, trasele și arbuștii înfloriți sunt frumos îmbinate cu straturile de flori europene, peluzele și gardurile vii private, se arată în comunicat.
Trandafirul, rămâne și astăzi un element cheie al celebrei grădini. Grădinile se mândresc cu cultivarea a 159 de soiuri celebre de trandafiri, care înfloresc în special, în lunile februarie și martie.

Printre soiurile de trandafiri din grădini se numără Adora, Mrinalini, Taj Mahal, Eiffel Tower, Modern Art, Scentimental, Oklahoma (numit și trandafir negru), Belami, Black Lady, Paradise, Blue Moon și Lady X.
Grădinile Mughal includ, de asemenea, trandafiri care poartă numele unor persoane de renume național și internațional, precum Mother Teresa, Raja Ram Mohan Roy, Abraham Lincoln, John F Kennedy, Kawahar Lal Nehru, Queen Elizabeth, Christian Dior, printre alții. Arjun și Bhim, din Mahabharata, își găsesc, de asemenea, loc în palatul prezidențial, se precizează pe site-ul web.
”În lucrarea lui Christopher Hussey ”Viața lui Sir Edwin Lutyens”, soția lui Sir Lutyens a scris că grădina era un paradis”, se mai arată pe site.
Aceasta a adăugat: ”...florile sunt așezate în astfel de mase, producând o revoltă de culori și parfumuri, încât, atunci când, cu fântânile jucând continuu, nu există nici cel mai mic sentiment de rigiditate. Grădini rotundă de dincolo bate totul pentru frumusețea pură și este dincolo de cuvinte”, o citează site-urile.
În afară de trandafiri, lalelele, crinii asiatici, narcisele, jacintul și alte flori de sezon înfrumusețează grădinile de la Rashtrapati Bhavan. Există peste 70 de soiuri de flori de sezon, inclusiv plante exotice cu bulbi și plante cu flori de iarnă.
În grădină cresc, de asemenea, 60 dintre cele 101 tipuri cunoscute de bougainvilleas. Bordura și înflorirea straturilor de flori se face cu alyssum, margarete, panseluțe, printre altele. Iarba care acoperă este iarba doob, care a fost adusă inițial din Calcutta (în prezent, Kolkata), atunci când a fost plantată Grădina Mughal, se menționează în comunicat.
”Grădinile au aproape 50 de varietăți de arbori, arbuști și viță de vie, inclusiv arborele Moulsiri, Golden Rain tree, etc.