top of page

Imaginile Digitale Ale Genților Birkin Au Contravenit Dreptului De Marcă



Un artist, care a creat și a vândut imagini digitale ale genților Birkin acoperite cu blană, a încălcat proprietatea asupra mărcii, a concluzionat un tribunal din Manhattan.


Gigantul de modă Hermes, care deține brandul de lux, a intentat un proces împotriva lui Mason Rothschield, după ce acesta a creat token-uri nefungibile, sau NFT, bazate pe celebrele genți.


Hermes, a susținut cu această ocazie, faptul că, consumătorii ar fi crezut că produsele sunt asociate oficial cu marca.


Cazul istoric creează un precedent pentru alte procese în jurul NFT-urilor.


Juriul de la un tribunal din Manhattan, a acordat daune de 133,000 de dolari pentru Hermes, respingând argumentul domnului Rothschild, potrivit căruia, produsele sale, pe care a început să le vândă în 2021, erau opere de artă care comentau piața bunurilor de lux și ar trebui să fie protejate de legile care reglementează libertatea de exprimare.


Avocatul care îl reprezintă pe Rothschild, a declarat faptul că, a fost o ”zi teribilă pentru artiști și pentru Primul Amendament”.


În ultimii ani, a existat un interes sporit pentru NFT-uri. Toke-urile digitale sunt produse unice, care sunt verificate cu ajutorul tehnologiei blockchain. În timp ce majoritatea se vând pentru aproximativ o sută de dolari, acestea pot valora milioane de dolari.


În lumea reală, o geantă de mână din piele Birkin are, de asemenea, un preț ridicat - zeci de mii de dolari, în funcție de versiune.


Rothschild a produs o serie de imagini ale celebrei genți, numindu-le ”MetaBirkins”. Una dintre ele era acoperită cu blană verde și zbârcită. A existat o versiune bazată pe pictura ”Noapte Înstelată”, a lui Van Gogh și o animație cu un făt, care crește în interiorul unei genți Birkin transparente - un joc de cuvinte, cu modelul mai mic al genții Birkin, cunoscut sub numele de ”Baby Birkin”.


Artistul a susținut că, unele lucrări ale sale, sunt în aceeași linie cu reproducerile lui Andy Warhol ale cutiilor de supă Campbell.


Însă, juriul a decis că acestea ar trebui să fie considerate produse de consum și, prin urmare, sunt reglementate de legislația privind mărcile comerciale.


Compania Hermes, a afirmat faptul că, Rothschild a fost un ”speculant digital”, care a creat imaginile cu geanta ca o schemă de ”îmbogățire rapidă”. În plus, a declarat că au fost vândute MetaBirkins în valoare de peste 1 milion de dolari, începând din decembrie 2021.


Casa de modă de lux a declarat că avea planuri de a emite, ea însăși, NFT-uri, care au fost, în prezent, restricționate de acțiunile lui Rothschild.


Decizia instanței va fi urmărită, îndeaproape, de alte branduri, care doresc să se clarifice regulile privind mărcile comerciale, în ceea ce privește NFT-urile.


0 views0 comments
bottom of page