
Richemont, producătorul de bijuterii Cartier, a ratat previziunile de piață în ultimul său trimestru, în condițiile în care reaparția COVID-19 în China, a afectat vânzările în această țară, subliniind importanța acesteia pentru sectorul luxului.
Vânzările Richemont au scăzut cu aproape un sfert în China continentală, ca urmare a faptului că, clienții au stat departe de magazine, iar lipsa de personal a dus la închideri temporare și la reducerea orelor de deschidere la boutique-urile sale de lux, a declarat miercuri, compania cu sediul la Geneva.
În ultimii ani, China a fost principalul motor al exploziei cererii de ceasuri, bijuterii și accesorii elvețiene.
Brand-ul britanic de lux, Burberry, a declarat miercuri, faptul că, creșterea vânzărilor sale, comparabile, a încetinit brusc la 1% în trimestrul până la sfârșitul lunii decembrie, din cauza perturbărilor legate de COVID-19 în China continentală, care au anulat o performanță mai bună în Europa.
Rivalii din industria luxului LVMH, Kering li Swatch urmează să își prezinte rezultatele în următoarele săptămâni.
”Sectorul va depinde foarte mult de ceea ce vor face chinezii în anul fiscal 2023”, a declarat analistul Luca Solca de la Bernstein.
”Este posibil ca chinezii să adopte aceeași atitudine YOLO (”trăiești o singură dată”), pe care au adoutat-o consumatorii occidentali, iar acești vor putea călători din nou și vor găsi prețuri mai mici în Europa.
”Acest lucru ca crea o ”ștafetă a creșterii”, în care consumătorii chinezi vor prelua ștafeta creșterii cheltuielilor de lux de la consumatorii occidentali, pe măsură ce aceștia își vor modela creșterea cheltuielilor, trezindu-se din euforia pandemiei din trecut”.
Compania Richemont, care deține și alte branduri, printre care se numără producătorii elvețieni de ceasuri IWC și Jaeger - LeCoultre, a înregistrat o creștere puternică a vânzărilor în Europa, Orientul Mijlociu și Japonia, în special în ceea ce privește bijuteriile.
Vânzările în toate cele trei regiuni au crescut puternic, în cele trei luni până la sfârșitul lunii decembrie, datorită creșterii puternice din partea consumatorilor locali și a turiștilor care se întorc după pandemie, a precizat compania.
Turiștii americani, în special, au profitat de forța dolarului, pentru a cumpăra în afara Statelor Unite, a menționat compania.
În general, vânzările Richemont au crescut cu 8%, la 5.4 miliarde de euro (5.82 miliarde de dolari) în cele trei luni până la sfârșitul lunii decembrie, în comparație cu 4,98 miliarde de euro, cu un an înainte.
Cu toate acestea, piața chineză continentală - care reprezintă o cincime din vânzările grupului, potrivit estimărilor Zuercher Kantonlbank - a avut probleme, vânzările scăzând cu 24% în termeni de monedă constantă.
În condițiile care valul COVID a atins punctul maxim în marile orașe din China, magazinele se redeschid, iar traficul de clienți este în creștere, așteptându-se o revenire puternică înainte de sărbătorile de Anul Nou Lunar, a declarat miercuri un purtător de cuvant al Richemont.
În perspectiva unei redresări a vânzărilor în China, analiștii nu au fost prea îngrijorați de ratarea rezultatelor trimestriale ale Richemont.
”Impactul din China este masiv, dar îl considerăm temporar”, a declarat analistul Jean-Philippe Betschy de la Bank Vontobel.