top of page

Legendarul Creator De Modă Rebel Paco Rabanne A Murit La Vârsta De 88 De Ani
Paco Rabanne, designerul de origine spaniolă, cunoscut pentru ansamblurile sale metalice și pentru creațiile sale din anii 1960, a murit la vârsta de 88 de ani.


Brandul omonim, pe care l-a lansat în urmă cu mai bine de două decenii, l-a aclamat, ca fiind ”una dintre cele mai importante figuri ale modei din secolul XX”.


Rabanne a îmbrăcat unele dintre cele mai proeminente vedete ale anilor 1960, printre care cântăreața franceză Françoise Hardy, ale cărei ținute de la de la designer au inclus o minidreess realizată din plăci de aur și o salopetă cu verigi metalice, precum și Jane Birkin și Serge Gainsbourg, care au fost fotografiate în ținute argintii asortate.

Printre cele mai celebre ținute ale sale, se numără ansamblurile mulate, care lasă pielea la vedere, purtate de Jane Fonda, în filmul SF cult al lui Roger Vadim ”Barbarella!.


Moartea lui Francisco Rabaneda y Cuervo, numele de naștere al lui Paco Rananne, a fost confirmată de un purtător de cuvânt al grupului spaniol Puig, care controlează casa de modă.


”O personalitate majoră în modă, a sa a fost o viziune îndrăzneață, revoluționară și provocatoare, transmisă printr-o estetică unică, a declarat Marc Puig, președinte și CEO al Puig.S-a născut într-un sat din regiunea bască spaniolă în 1934, iar mama sa a fost croitoreasă șefă la Balenciaga. A murit la Portsall, în Bretania.

Rabanne a crescut în Franța, țara în care familia s-a mutat după ce trupele spaniole l-au împușcat mortal pe tatăl său, care fusese comandant republican în timpul războiului civil.


A studiat arhitectura la Ecole des Beaux Arts din Paris. Și-a început cariera schițând genți de mână, pentru un furnizor al unor case de modă prestigioase, printre care Givenchy și Chanel, precum și pantofi pentru Charles Jourdan.

Ulterior, s-a orientat spre modă, creând haine și bijuterii cu materiale neconvențională, precum metalul și plasticul.Prima sa colecție, pe care a descris-o ca fiind ”rochii imposibil de purtat din materiale contemporane”, a fost alcătuită din piese realizate din benzi de plastic legate cu inele metalice, purtate de modele desculțe la o prezentare la hotelul de lux George V din Paris.


Cabaretul parizian Crazy Horse Saloon a fost următorul său loc de desfășurare, unde modelele au defilat cu rochiile sale sumare și costumele de baile, în timp ce purtau șepci de protecție.


În timp ce inovația și creațiile sale futuriste au fost aplaudate, fascinația sa pentru supranatural, a stârnit uneori ironiile publicului. Era cunoscut pentru faptul că a relatat reîncarnări din trecut, iar în 1999, a prezis că stația spațială Mir se va prăbuși în Franța, coincizând cu o eclipsă solară.


Suprarealistul Salvador Dali, și-a aprobat faimosul compatriot, numindu-l ”al doilea geniu al Spaniei”.


La sfârșitul anilor 1960, designerul a devenit partenerul familiei spaniole Puig, lansând parfumuri, care au servit drept trambulină pentru expansiunea internațională a companiei.


Paco Rabanne a făcut ca transgresiunea să fie magnetică. Cine altcineva, ar fi putut să determine femeile pariziene la modă, să ceară, în mod imperios, rochii din plastic și metal”, a declarat Jose Manuel Albensa, președintele diviziei de frumusețe și modă din cadrul companiei Puig.


În ultimii ani, brandul a cunoscut o renaștere a popularității, sub conducerea creativă a lui Julien Dossena, care a actualizat modelele cu zale de lanț, caracteristice casei de modă.


”Îi suntem recunoscători lui Monsieur Rabanne, pentru stabilirea moștenirii noastre avangardiste și pentru definirea unui viitor cu posibilități nelimitate”, a transmis casa de modă într-o declarație.


Munca designerului cu plasticul metalic a dat o ”margine ascuțită” hainelor pentru femei, un efect care a fost ”mult mai mult decât un New Look”, a declarat vineri, pe rețeaua de socializare, istoricul de modă Suzy Menkes.


”Casa Paco Rabanne, dorește să îl onoreze pe designerul și fondatorul nostru vizionar, care a încetat din viața astăzi, la vârsta de 88 de ani. Printre cele mai importante personalități ale modei din secolul XX, moștenirea sa va rămâne”, se precizează în comunicatul companiei de frumusețe și modă.


Ziarul Le Telegramme l-a citat pe primarul din Vannes, David Robo, care a declarat că Rabanne a murit la locuința sa din orașul Portsall, din regiunea Bretagne.


Casa de modă Rabanne își prezintă colecțiile la Paris, și este programată să prezinte cele mai recente modele de pret-a-porter ale brandului în cadrul următoarei săptămâni a modei, care va avea loc în perioada 27 februarie și 3 martie.


Rabanne a fost cunoscut ca un designer rebel, a cărui carieră a înflorit odată cu colaborarea sa cu Puig, o companie spaniolă, deținută de familia Puig, care în prezent deține și alte case de modă de lux, printre care Nina Ricci, Jean Paul Gaultier, Carolina Herrera și Dries Van Note. Compania deține, de asemenea, brandurile de parfumuri Byredo și Penhaligon's.


Coco Chanel l-a numit pe Rabanne ”metalurgistul modei”.

Președintele francez Emmanuel Macron și soția sa, Brigitte, au omagiat ”un artist ieșit din comun, care a suflat vântul reînnoirii, în lumea haute couture”, a declarat biroul președintelui.


Paco Rabanne a fost printre primii designeri, care a introdus manechine de culoare pe podium, iar în 1983, a deschis Centrul 57, dedicat diasporei negre africane și caraibiene. Artiști, muzicieni, regizori și dansatori de hip-hop au frecventat centrul timp de mai multi ani, se precizează în comunicatul brioului lui Macron.


”Colegii mei îmi spun că nu sunt un couturier, ci un artizan, și este adevărat că, sunt un artizan...Lucrez cu mâinile mele!, a declarat el într-un interviu în anii 70.


În interviul acordat când avea 43 de ani și păstrat acum la Institutul Național al Audiovizualului din Franța, Rabanne a explicat filozofia sa radicală, în materie de modă, dezvăluind o latură întunecată a caracterului său complex.


”Cred că, moda este profetică. Moda anunță viitorul”, a declarat el, la vremea respectivă, adăugând că ”viitorul pentru mine este catastrofal”,


Paco Rabanne s-a retras în anul 2000, iar timp de cinci ani, din 2006 și până la show-ul de primăvară - vară 2012, casa de modă nu a mai organizat nicio prezentare pe podiumurile de modă.


De asemenea, creatorul de modă a spus, însă, că femeile sunt prevestitoare a ceea ce se află la orizont.


Președintele Asociației creatorilor de modă din Spania, Modesto Lomba, a declarat, faptul că, Rabanne ” a lăsat o amprentă absolută asupra trecerii timpului. Să nu uităm cp era spaniol și că a triumfat în interiorul și în afara Spaniei”.

0 views0 comments
bottom of page