top of page

Legendarul Fotbalist Brazilian Pele A Murit
Pele, legendarul fotbalist brazilian, care a plecat din sărăcie și a devenit unul dintre cei mai mari și mai cunoscuți sportivi din istoria modernă, a murit joi, la vârsta de 82 de ani.


Moartea singurului om, care a câștigat de trei ori Cupa Mondială, ca jucător, a fost confirmată de fiica sa, Kely Nascimento, pe rețeaua de socializare Instagram.


Pele făcea chimioterapie, în mod regulat, de când i s-a extirpat o tumoare din colon, în septembrie 2021.


De asemenea, el avea dificultăți în a se deplasa fără ajutor, în urma unei operații nereușite la șold, în 2012. In februarie 2020, în ajunul pandemiei de coronavirus, fiul său Edinho, a declarat că starea de sănătate precară a lui Pele l-a deprimat.


Pele, al cărui nume de botez era Edson Aranted do Nascimento, s-a alăturat echipei Santos în 1956, și a transformat micul club de coastă, într-unul dintre cele mai faimoase nume din fotbal.


Pe lângă o serie de titluri regionale și naționale, a câștigat două Copa Libertadores, echivalentul sud-american al Ligii Campionilor, și două Cupe Intercontinentale, turneul anual organizat între cele mai bune echipe din Europa și America de sud.


A luat acasă trei medalii de câștigător al Cupei Mondiale, prima dată când avea 17 ani, în Suedia, în 1958, a doua oară în Chile, patru ani mai târziu - chiar dacă a ratat cea mai mare parte a turneului din cauza unei accidentări - și a treia în Mexic, în 1970, când a condus ceea ce este considerată a fi una dintre cele mai bune echipe care a jucat vreodată acest sport.


S-a retras de la Santos în 1974, dar un an mai târziu, a revenit, în mod surprinzător, semnând un contract, profitabil, pentru a se alătura echipei New York Cosmos, în liga nord-americană de fotbal, pe atunci în curs de înființare.


În cei 21 de ani de carieră, glorioasă, a marcat 1.283 de goluri.


Pele, totuși, trascende fotbalul, ca niciun alt jucător, și a devenit una dintre primele icoane globale ale secolului XX.


Cu zâmbetul său de învingător și o umilință care a fermecat legiuni de fani, era mai cunoscut decât multe vedete de la Hollywood, papi sau președinți - pe mulți dintre ei, dacă nu pe majoritatea, i-a întâlnit în timpul unei cariere de șase decenii ca jucător și ca om de afaceri.


El și-a atribuit combinația unică de talent, geniu creativ și abilități tehnice unei tinereți petrecute jucând jocuri de preluare, în micile orașe din Brazilia, folosind adesea grapefruit sau cârpe înfășurate, deoarece familia sa nu-și putea permite o minge adevărată.


Pele a fost numit ,,Atletul Secolului” de către Comitetul Olimpic Internațional, co - ,,Fotbalistul Secolului” de către organismul mondial de fotbal FIFA și ,,Comoară Națională” de către guvernul brazilian.


Celebritatea sa a fost, adesea, copleșitoare. Adulți, în toată firea, izbucneau în plâns, în prezența sa, cu regularitate. Când era jucător, fanii în căutare de suveniruri, se grăbeau adesea pe teren, după meciuri și ii rupeau pantalonii, șosetele și chiar lenjeria de corp.


Casa din Brazilia, se află la mai puțin de o milă de o plajă, dar nu a mers pe plajă, timp de aproximativ două decenii, din cauza fricii de mulțimi.


Cu toate acestea, chiar și în momentele nesupravegheate printre prieteni, rareori se plângea. Credea că talentul său era un dar divin, și a vorbit cu emoție despre modul, în care fotbalul i-a permis să călătorească în lume, să aducă bucurie bolnavilor de cancer și supraviețuitorilor războaielor și foametei și să întrețină o familie care, în copilăria sa, adesea, nici nu știa de unde va primi următoarea masă.


,,Dumnezeu mi-a dat această calitate, pentru un singur motiv: Să-i fac pe oameni fericiți”, a declarat Pele, în timpul unui interviu, acordat în 2013, agenției Reuters. ,,Indiferent de ceea ce am făcut, am încercat să nu uit acest lucru”.

0 views0 comments
bottom of page