
Retailerii de lux din Londra se tem că orașul își pierde atracția ca destinație de cumpărături, turiștii din Statele Unite, China și din Golf, mergând, în schimb, la Paris și Milano, unde scutirile de taxe oferă, încă o modalitate, de a reduce costul cumpărăturilor lor.
În contextul în care ministrul de finanțe, Jeremy Hunt, urmează să prezinte, miercuri, declarația de buget a guvernului, industria de lux dorește ca acesta să restabilească cumpărăturile fără taxe de vânzare, pentru vizitatorii din străinătate, care s-a încheiat în 2020, când Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană.
Nume mari, inclusiv magazinele Harrods și Harvey Nichols, managerul proprietății Chelsea Cadogan și Hotelul Lanesborough și-au unit forțele cu sute de comercianți cu amănuntul, pentru a-l convinge pe Hunt să schimbe regulile.
”Am auzit de la unele branduri, că dau prioritate Parisului, pentru investiții în magazine”, a declarat pentru Reuters, Steve Medway, directorul general al Knightsbridge and King's Road Partnerships, într-un interviu acordat la Harrods, înainte de a se deschide pentru această zi.
”Ei vad vânzările”.
Medway, a menționat faptul că, vizitatorii internaționali contribuie anual cu 28.4 miliarde de lire sterline (34.5 miliarde de dolari) la PIB-ul britanic, din care Knightsbridge și King's Road reprezintă o parte substanțială.
Datele companiei internaționale de rambursare a impozitelor Global Blue, arată că, în timp ce cheltuielile turiștilor americani, care vizitează Marea Britanie, au revenit la nivelurile de dinainte de pandemie, din 2019, cheltuielile acestora în Franța, Spania și Italia au crescut vertiginos.
Pentru a agrava problema, cumpărătorii britanici încep să cheltuiască mai mult în Uniunea Europeană, unde pot, de asemenea, să recupereze taxa pe valoare adăugată (TVA), percepută pe bunuri.
Acum, pe fondul semnelor că unele branduri de lux investesc mai mult în magazinele lor franceze, de pe Champs Elysees, decât în cele londoneze, directorii din industrie, spun că stimulentul fiscal ar trebui restabilit, pentru a menține completivitatea Marii Britanii.
Aceștia susțin, faptul că, lipsa sa continuă va avea un impact asupra întregului ecosistem turistic, inclusiv asupra hotelurilor, restaurantelor, taxiurilor, muzeelor și teatrelor.
Guvernul spune că turiștii se pot bucura, în continuare, de cumpărături fără taxe în Marea Britanie, dacă expediază bunuri direct la o adresă din străinătate și că a eliminat cumpărăturile fără TVA, pentru a crește veniturile și după ce o evaluare a constatat că nu ar avea un impact mare asupra turismului.
Obiectivul Propriu
Burberry, cel mai mare brand de retail de lux din Marea Britanie, a avertizat anul trecut că, Londra pierde în fața altor orașe europene din cauza regulii privind TVA. Producătorul de genți Mulberry a citat eliminarea cumpărăturilor fără TVA, ca fiind un factor important, care a determinat închiderea magazinului său de pe Bond Street luna trecută.
Sarah Jaconelli, director de comunicare pentru New West End Company, care reprezintă 600 de companii, a declarat că Marea Britanie a marcat un autogol uriaș: ”Poți să mergi în Europa și să obții o reducere de 20%, de ce nu ai face-o?”
Datele Global Blue sunt clare. Acestea arată că, cheltuielile turiștilor americani în Marea Britanie, au revenit la 101% din nivelurile din 2019 și 2022, dar că Franța și Italia au atins de peste două ori aceste niveluri, cu 256% și respectiv, 226%.
Pentru turiștii din statele din Golf - Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite - vânzările din Marea Britanie au revenit doar la 65% din nivelurile din 2019. Între timp, Franța s-a situat la 198% în raport cu 2019, Italia la 166% și Spania la 158%.
Mai îngrijorător pentru viitor, un sondaj Global Blue, realizat în rândul a 10,000 de chinezi, care au vizitat Europa în 2019, a constatat că și Marea Britanie scădea în atractivitate.
Deși, a fost cea mai populară destinație, după Franța, în rândul țărilor europene mari în 2019, sondajul a arătat că doar 42% dintre aceștia plănuiau acum să viziteze Marea Britanie, în scădere de la 70% în 2019, Spania, Italia și Germania fiind, de asemenea, mai populare acum.
”Chinezii vor fi cel mai critic group demografic de urmărit, deoarece au fost întotdeauna cei mai sensibili la pre”, a declarat Medway, al cărui parteneriat reprezintă sute de afaceri din districtele de cumpărături de lux.
”De acea, scutirea de taxe a fost atât de importantă pentru ei, iar acum suntem singura țară din Europa care nu o oferă”.
Directorul general al Harrods, Michael Ward, a declarat că, dacă nu se ia nicio măsură, impactul se va vedea mult dincolo de magazine, hotelurile și restaurantele din Londra observând deja absența cumpărătorilor internaționali.
Cadogan, principalul proprietar din cartierele Chelsea și Knightsbridge din vestul Londrei, al cărei domeniu se întinde pe 90 de acri, a cerut, de asemenea, guvernului să acționeze.
”Într-un moment în care ar trebui să ne concentrăm pe stimularea călătoriilor internaționale, suntem acum într-un dezavantaj clar și inutil față de orașele noastre vecine din Uniunea Europeană”, a declarat directorul executiv Hugh Seaborn.
Rezidentul chinez Hang Hen, în vârstă de 22 ani, și un prieten făceau cumpărături pe New Bond Street, marți dimineața. El a declarat că nu a luat în considerare problema TVA înainte, deoarece, în general, cheltuia banii părtiniților săi.
”Poate vă voi păstra mult mai mulți bani pentru a merge în Franța?”, a spus el.