top of page

Louvre Abu Dhabi Va Prezenta Măiestria Cinematografiei Indiene In Cadrul Unei ExpozițieiÎn cadrul sezonului cultural extraordinar 2022-2023, Louvre Abu Dhabi, a anunțat viitoarea sa expoziție, Bollywood Superstars: A Short Story Of Indian Cinema, care se va deschide pe 24 ianuarie și se va încheia pe 4 iunie 2023.Organizată în parteneriat cu Musée Du Quai Branly - Jacques Chirac și France Museums, expoziția va prezenta frumusețea și diversitatea artei și civilizației subcontinentului Indian, prin intermediul lungii sale tradiții de creare a imaginilor și a diversității industriei cinematografice indiene.


Prin intermediul a peste 80 de lucrări de artă, inclusiv fotografii, textile, arte grafice, costume și peste 30 de extrase de film, expoziția explorează bogata istorie a cinematografiei indiene, de la începuturile sale, de la sfârșitul secolului XIX-lea, până în prezent. Lucrările provin din colecțiile Louvre Abu Dhabi, Musée Du Quai Branly - Jacques Chirac, Musee De L'Armee, Musee National Des Arts Asiatiques - Guimet, Al-Sabah Collection, Raja Ravi Varma Heritage Foundation și Priya Paul Collection.

Expoziția este co-curatoriată de Julien Rousseau, curator și șef al Colecțiilor Asiatice, Musee Du Quai Branly - Jacques Chirac, și Helene Kessous, doctor în antropologie socială și etnologie, Ecole Des Hautes Etudes En Sciences Sociales, cu sprijinul Dr. Souraya Noujaim, director al Managementului Științific, Curatorial și al Colecțiilor de la Louvre Abu Dhabi.


În calitate de principal producător de filme din lume, India produce în prezent, peste 1,500 de filme pe an, în aproape 20 de limbi, care sunt, ulterior, exportate în toată Asia, Orientul Mijlociu și Africa. Prin intermediul Bollywood Superstars, vizitatorii muzeului vor descoperi cum pionerii indieni au folosit tehnologii de imagine incipiente, precum litografia și fotografia, dând startul călătoriei de la nașterea primelor pelicule la marile lungmetraje muzicale. Vizitatorii vor înțelege mai bine succesul internațional al Bollywoodului și vor aprecia diversitatea cinematografiei indiene. Exponatele cuprinzătoare, care acoperă istoria cinematografiei indiene, de la povești, dans și pre-cinematografie, până la influența religiei și a mitologiei și ascensiunea superstraturilor de la Bollywood.


Manuel Rabate, directorul Louvre Abu Dhabi, a declarat: ,,Într-un muzeu care invită vizitatorii să descopere opere de artă, din întreaga lume, suntem privilegiați să colaborăm, din nou, cu Musee Du Quai Branly - Jacques Chiriac pentru această expoziție. Aceasta explorează imaginea în mișcare, după prima noastră colaborare, în 2019, în cadrul unei expoziții despre dezvoltarea fotografiei în primii săi ani de existență. Bollywood Superstars este o sărbătoare, nu numai pentru publicul indian, care se numără printre cele mai importante naționalități care vizitează Louvre Abu Dhabi, ci și pentru toți cei care au un apetit pentu cultura bogată a subcontinentului și pentru rădăcinile sale”.


Emmanuel Kasarherou, Președintele Musée Du Quai Branly - Jacques Chriac, a declarat: ”Bollywood Superstars se remarcă prin calitatea și originalitatea conținutului său. Cu siguranță, va fi pe placul vizitatorilor de la Louvre Abu Dhabi, o instituție vitală și influentă, cu care Musée Du Quai Branly - Jacques Chirac este onorat să fie partener”.


Printre cele mai importante obiecte ale expoziției se numără lucrări de artă din colecția Louvre Abu Dhabi, cum ar fi o pagină din seria Harivamsa: Krishna și curtenii săi pe malul mării la Pandaraka (cca. 1820, Kangra, India); Armura de postav și platoșă, numită ”Armura celor patru oglinzi” (cca. 1600 - 1800, Mughal, India); și Krishna înconjurat de Gopis (cca. 1655, Rajasthan, India). Printre cele mai importante obiecte împrumutate, de la muzee partenere, se numără o statuetă cu Krishna copil cântând la flaut (a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Rajasthan, India), de la Musee Du Quai Branly - Jacques Chirac; un pumnal (sfârșitul secolului al XVII-lea, Kuweit), din colecția Al-Sabah; o armură indiană (secolul al XVII-lea) de la Musee de L'Armee; și o haină (secolul al XIX-lea) de la Musee National Des Arts Asiatiques - Guimet. Cinefilii se vor bucura, în mod deosebit, de proiecția mai multor extrase de film iconice, care au lăsat o amprentă de neclintit în istoria cinematografiei indiene.


Curatorii expoziției, Julien Rousseau și Helene Kessous, au declarat: ”Această expoziție este un omagiu, adus Bollywood-ului și poate fi vizionată, atât de fanii cinematografiei indiene, cât și de publicul larg. Sperăm cp ea prezintă întreaga bogăție a tradițiilor asiatice și relatează poveștile care au dus la nașterea acestei cinematografii. Expoziția celebrează superstarurile de la Bollywood, adorate de fanii din India, într-un mod rar întâlnit, în alte părți ale lumii”.


Dr. Souraya Noujaim, Directorului Departamentului Științific, Curatorial și de Gestiune a Colecțiilor de la Louvre Abu Dhabi, a declarat: ”Această expoziție oferă o perspectivă unică, asupra unui gen artistic, cu o istorie vastă și un prezent puternic. Vizitatorii expoziției vor descoperi profunzimea industriei cinematografice indiene, încă de la începuturile sale, din secolul al XIX-lea și vor avea o perspectivă unică, asupra bogăției de forme, care au dominat influența sa. Influențele încrucișate, potențate de progresul tehnologic, subliniază prezența continuă a marilor narațiuni mitologice și literare în cultura indiană, precum și vitalitatea culturilor sale regionale. Suntem încântați să dăm viața acestei expoziții, pentru a prezenta diversitatea cinematografiei indiene”.


Bollywood Superstars este sponsorizată de PureHealth, în calitate de partener al Louvre Abu Dhabi, pentru sezonul expozițional.


Informații detaliate despre programul cultural și educațional, care însoțește Bollywood Superstars: A Short Story of Indian Cinema vor fi anunțate ulterior.


Pentru mai multe informații despre expoziție și pentru a rezerva bilete, vizitați louvreabudhabi.ae sau să sunați la Louvre Abu Dhabi la numărul +971 600 56 55 55 56.


Intrarea la expoziție este gratuită cu biletele de intrare generală la muzeu.


Intrarea la muzeu este gratuită pentru copiii cu vârstă sub 18 ani.

2 views0 comments
bottom of page