Toată lumea prezice un viitor auto pur electric și, deși, acest lucru s-ar putea (sau nu...) să se întâmple pe termen lung, nu se poate nega necesitatea ,,electrificării” - cunoscută sub numele de tehnologie hibridă - pe termen scurt. Utilizarea tehnologiei hibride poate crește substanțial eficiența consumului de combustibil al unui vehicul, reducând în același timp emisiile de gaze de eșapament. Fiecare producător auto își intensifică eforturile în domeniul tehnologiei hibride, inclusiv producătorul britanic McLaren. Primul model hibrid de mare volum al companiei, McLaren Artura 2023, va ajunge în curând în showroom-uri.
Deși acesta nu este primul supercar hibrid al McLaren, este primul hibrid al seriei mărcii, sau după cum spune McLaren, primul hibrid de serie. Hibrizii anteriori ai McLaren au costat peste 1 milion de dolari și poate fi echipat cu numeroase opțiuni pentru mai puțin de 260.000 de dolari. Vehiculul nostru de testat Artura, echipat cu sistem de evacuare îmbunătățit, pachete tehnologice și de performanță și vopsit într-o nuanță izbitoare de ,,Flux Green”, a ajuns la 258.585 de dolari, inclusiv o taxă de destinație de 4,500 de dolari.
Acest preț este în concordanță cu cel al unor modele concurente, precum Lamborghini Huracan și Porsche 911 Turbo, niciunul dintre acestea neavând sistemul de propulsie hibrid avansat al lui Artura. Și mai impresionantă este greutatea la gol a modelului Artura - o greutate de doar 3.303 lire sterline. Aceasta este de fapt mai mică decât ceea a Porsche-ului și cu doar 100 de kilograme mai mare decât cea a Huracan STP, o mașină care renunță la aproape toate izolațiile fonice în încercarea de a reduce greutatea. Așadar, McLaren a creat un supercar hibrid care nu costă și nici nu cântărește mai mult decât modelele concurente, dar care oferă performanțe similare, emisii mai mici și o eficiență superioară a consumului de combustibil, cu un indice mixt de 18mpg și un indice de 39MPGe cu bateria complet încărcată.
Combinația impresionantă de performanțe și eficiență a consumului de combustibil a modelului Artura este rezultatul unei serii de tehnologii de ultimă generație și elemente de design inovatoare. Printre acestea se numără un motor electric avansat, care are dimensiunile unui rotor de frână și cântărește doar 34 de kilograme, dar produce 94 de cai putere și un cuplu de 166 de livre - picior. Acest motor funcționează cu un motor V6 turbo de 3,0 litri, ușor, care cântărește doar 353 de kilograme și are un unghi de120 de grade. Acest design ocupă mult mai puțin spațiu decât motorul V8 de 4,0 litri de la McLaren, economisind în același timp 110 kilograme. Și produce un total de 671 de cai putere, ceea ce face ca Artura să treacă de la zero la 100 de km/h în aproximativ 3 secunde.
Baza modelului Artura, un șasiu din fibră de carbon /celula pasagerului, prezintă inovații suplimentare. Prin utilizarea unor procese avansate de producție din fibră de carbon, McLaren a reușit să integreze în șasiu mai multe componente care, în mod normal, ar fi trebuit să fie înșurubate ca piese separate. Printre acestea se numără balamalele ușilor și ancorele superioare ale centurilor de siguranță, împreună cu punctele de fixare a suspensiei. Mai puține piese înseamnă o rigiditate mai mare și o greutate mai mică. În cazul modelului Artura, șasiul său cântărește doar 180 de kilograme, ceea ce ajută la compensarea celor 194 de kilograme ale bateriei de 7.5 kWh.
Bineînțeles că nimeni nu cumpără un Artura, sau orice alt supercar, dacă nu poate oferi o experiență de condus captivantă. Pedigree-ul tehnic ar putea să-i entuziasmeze pe ingineri, dar clientul - țintă al modelului Artura se așteaptă la performanțe palpitante - pe care le oferă cu ușurință. De exemplu, transmisiunea cu dublu ambreiaj cu 8 trepte a modelului Artura, care utilizează motorul electric pentru mersul înapoi și dispune de o treaptă suplimentară pentru mersul înapoi, de care majoritatea concurenților nu dispun, contribuie la răspunsul rapid al supercar-ului la accelerație.
Dar accelerația în linie dreaptă este, probabil, cel mai puțin impresionant aspect al unui supercar hibrid. Din nou, motoarele electrice oferă un efect instantaneu, așa că orice supercar care are unul ar fi bine să se simtă rapid. Acolo unde lucrurile se deteriorează , de obicei, atunci când se adaugă componente hibride este în viraje și la frânare, deoarece motoarele și bateriile adaugă greutate redusă a componentelor hibride și greutatea totală competitivă a modelului Artura. Rezultatul este o mașină care se manevrează ca un supercar tradițional, dar care accelerează ca un Tesla Plaid. McLaren primește puncte bonul pentru că a rămas cu o servodirecție foarte tradițională, asistată hidraulic, care rămâne mai intuitivă decât servodirecția asistată electric.