top of page

O Expoziție Din Tokyo Prezintă Pasiunea Dior Pentru Japonia



Expoziția Ahit, care prezintă lucrările lui Christian Dior, deschisă la Tokyo, săptămâna aceasta, pune accentul pe fascinația desginer-ului francez, pentru Japonia și pe influența acestei țări asupra pieselor sale. ,,Christian Dior: Designer of Dreams”, a ajuns în Japonia, după ce a atras mulțimi uriașe la Paris, Londra și New York.



Inaugurată miercuri, expoziția prezintă 350 de rochii haute couture - inclusiv rochii de inspirație japoneză - expuse în decoruri menite să aducă un omagiu culturii japoneze.


Arhitectul Shohei Shigematsu a creat structuri, inclusiv o cameră acoperită cu o fațadă tridimensională ondulată, construită din hârtie tradițională translucidă washi, lipită pe rampe de lemn.


,,Când Dior face o fustă, există o structură, iar apoi țesătura este așezată deasupra”, a declarat el pentru AFP.


,,Mi s-a cerut să creez o structură tradițională japoneză, așa că m-am gândit la ecranele shoji, de exemplu, care au o structură din lemn și sunt acoperite cu hârtie”.


Fiecare secțiune prezintă un design interior diferit, menit să arate diverse părți ale culturii japoneze.


,,Există o secțiune inspirată de o cameră tatami ordonată, separată de uși glisante. Dar, nu totul în Japonia este simplu și minimalist”, a explicat el.


,,Avem modele diferite, cum ar fi grădinile japoneze și kimono-urile țipătoare. Am vrut să arăt laturile Japoniei pe care oamenii nu le cunosc.”


Casa Dior a prezentat pentru prima dată un spectacol în Japonia în 1953, iar designerul avea o fascinație, bine cunoscuta, pentru această țară.


,,Dior avea mult respect pentru cultura tradițională japoneză și a scris despre asta în memoriile sale”, a declarat pentru AFP, curatorul Florence Muller.


,,Cred că există o fascinație reciprocă între Franța și Japonia”.


Începând cu anii 1950, Dior a colaborat, de asemenea, cu companii japoneze, acordându-le drepturile de a adopta și reproduce look-urile Dior, pentru a se adapta gusturilor locale.


Ca un semn al popularității mărcii, fosta împărăteasă japoneză Michiko, a ales o rochie Dior realizată din textile japoneze, atunci când s-a căsătorit cu Prințul Akihito, în 1959.


Expoziția de la Tokyo, care va dura până pe 28 mai, include piese de arhivă, precum și lucrări ale unor directori de creație mai recenți și prezintă, de asemenea, mai multe articole inspirate de Japonia.


Printre acestea se numără o haină John Galliano, cu imprimeul ,,The Great Wave Off Kanagawa” (Marele Val de pe Kanagawa), imprimat la baza fustei sale ample, precum și haine strânse cu curele japoneze de tip obi create de Raf Simons.


De asemenea, este expusă și o rochie de sacou austeră de la Dior numită ,,Rashomon” - numele unui roman și al unui film japonez, regizat de legendarul Akira Kurosawa.


,,Această expoziție arată respectul reciproc dintre Japonia și Franța, în ceea ce privește abordarea meșteșugurilor, a modei, a designului și a artei”, a declarat Shigematsu.

0 views0 comments
bottom of page