top of page

Piese Rare Și Manuscrise Expuse La Bienala De Artă Islamică De la JeddahBienala de Artă Islamică 2023, a început pe 23 ianuarie și se va desfășura până pe 23 aprilie 2023, în incinta Western Pilgrims Terminal, din cadrul Aeroportului Internațional Regele Abdulaziz din Jeddah, Arabia Saudită.Evenimentul, primul de acest fel, prezintă 60 de lucrări contemporane, peste 15 lucrări inedite și 280 de artefacte.


Bienala de Artă Islamică 2023, este prezentată sub sloganul ”Prima Casă”, făcând referire la Kabaa, ca fiind ”prima casă așezată pentru oameni”, pentru rugăciune pe pământ și la o semnificație istorică atât a Meccăi, precum și a Medinei. Sala Pelerinilor include două aripi separate, care prezintă piese istorice distincte, din Marea Moschee și Moscheea Profetului, precum și lucrări de artă contemporană inspirată de cele două Sfinte Moschei. Pentru prima dată, peste 18 instituții internaționale și locale, se vor reuni într-un singur loc, pentru a expune capodopere, inclusiv peste 43 de piese împrumutate din întreaga lume și 239 de piese împrumutate din Regatul Saudit.


Printre aceste obiecte, Biblioteca Publică Regele Abdulaziz a prezentat o colecție de fotografii rare în cadrul Bienalei Artelor Islamice, unde sunt expuse primele fotografii de la Mecca și Medina, realizate de inginerul armatei egiptene Muhammad Sadiq Bey în 1881, precum și patru cărți, scrise de acesta, despre vizitele sale în această mare clădire. Moscheea și Moscheea Profetului. Cărțile explorează societatea și viața urbană din regiunea vestică a Regatului Saudit, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.


Trebuie remarcat faptul că Bienala de Artă Islamică 2023, prezintă artefacte și arteface neexpuse până în prezent, ale Președinției Afacerilor Celor Două Sfinte Moschei, precum și artefacte împrumutate de la alte instituții internaționale de prestigiu, care se ocupă de arta islamică, cum ar fi Muzeul Benaki din Atena, Museum of the History Of Science de la Universitatea Oxford, Muzeul de Artă Islamică al Muzeelor Publice din Berlin, Muzeul Luvru din Paris și Muzeul Victoria și Albert din Regatul Unit. Colecții din Colecția Al - Sabah au fost împrumutate, de asemenea, la Dar al - Athar al - Islamiyya din Kuweit, la Muzeul de Artă Islamică din Cairo și la Muzeul de Artă Islamică din Doha, printre altele.


De asemenea, au fost împrumutate obiecte de la nivel local de către Autoritatea Generală a Aviației Civile, Universitatea din Hail, Biblioteca Regele Abdulaziz din Riyadh, Fabrica Regele Abdulaziz pentru placarea Kaaba, Complexul Regele Abdulaziz pentru bibliotecile Wagf din Madinah, Biblioteca Națională Regele Fahd, Centrul Regele Faisal pentru Cercetare și Studii Islamice din Riyadh, Universitatea King Saud, Muzeul de Antichități și Patrimoniu din Mecca, Muzeul Național Saudit din Riyadh și Președinția Generală Pentru Afacerile Marii Moscei și ale Moscheii Profetului.

0 views0 comments
bottom of page