Descrisă ca fiind ,,cea mai importantă și sacră dintre toate coroanele”, Coroana Sfântului Eduard va fi folosită pentru încoronarea Regelui în luna mai.

Ceremonia de încoronare a Regelui Charles va avea loc sâmbătă, 6 mai, la Westminster Abbey, unde acesta va fi încoronat alături de Regina Consort Camilla. Toate pregătirile pentru aceste eveniment au început deja - coroana care va fi piesa centrală a ceremoniei străvechi, a fost scoasă din Turnul Londrei, pentru a fi pregătită.
Coroana Sfântului Eduard, care este folosită, pentru a-l încorona pe suveran, în timpul ceremoniei de încoronare, este acum supusă unor ,,lucrări de modificare”, înainte de ceremonia din luna mai. Coroana, care face parte din Bijuteriile Coroanei, va fi pusă pe capul lui Charles, de către Arhiepiscopul de Canterbury, în timpul părții de învestire a ceremoniei de încoronare. Aceasta va fi, ulterior, îndepărtată și înlocuită cu Coroana Imperială de Stat (Imperial State Crown), pe care o va purta pentru a părăsi Abația și pentru a apărea la balconului Palatului Buckingham.
Descrisă de Historic Royal Palace, care administrează Turnul Londrei, ca fiind ,,cea mai importantă și sacră dintre toate coroanele”, aceasta cântărește 2.23 kg, și are o ramă de aur masiv și 444 de pietre. La fel ca multe dintre Bijuteriile Coroanei, din prezent, a fost realizată pentru încoronarea Regelui Charles al II-lea în 1961, după ce monarhia a fost restaurată în 1600. Setul original de bijuterii a fost distrus, din ordinul lui Oliver Cromwell, atunci când monarhia a fost abolită și regele Charles I a fost executat în 1649. Coroana originală a Sfântului Eduard se credea că datează din secolul al XI-lea.
,,Coroana a fost comandată de la bijutierul regal, Robert Vyner, în 1661”, a precizat Palatul Buckingham, într-un comunicat. ,,Deli, nu este o replică exactă a modelului medieval, ea urmează originalul, prin faptul că are patru cruci-pattee și patru flori de crin, precum și două arcuri. Este alcătuită dintr-o ramă de aur masiv încrustată cu rubine, ametiste, safire, granate, topaze și turmaline”.
Ceremonia de încoronare a regelui va include elemente de bază ale ceremoniei vechi de o mie de ani, dar se așteaptă că aceasta să reflecteze și momente mai moderne. Regina consort Camilla va fi încoronată alături de Charles, dar nu a fost, încă, confirmat ce coroană va purta. Coroana pe care ultima regină consort - regina mamă - a purtat-o atunci când a fost încoronată în 1937 a stârnit numeroase controverse, deoarece conține diamantul Koh-i-Noor. Acesta a fost dăruit Reginei Victoria, în timpul perioadei de glorie a Imperiului Britanic, însă proprietatea sa este un subiect disputat, cei din India, Pakistan și Afganistan revendicând cu toții această piatră prețioasă.
Alte însemne folosite la încoronare conțin diamantul Cullinan, care a fost găsit în Africa de Sud în 1905. Acesta se găsește atât în sceptru, cât și în coroana imperială de stat, iar proprietatea sa a stârnit discuții atunci când acestea au apărut pe sicriul Reginei Elisabeta.