top of page

Protestele Violente Din Franța Au Determinat Amânarea Vizitei Regelui Charles
Regele Charles al Marii Britanii și-a anulat, vineri, o vizită de stat în Franța, săptămâna viitoare, după ce tulburările sociale, legate de noua lege a pensiilor, promovată de președintele Emmanuel Macron, s-au transformat în unele dintre cele mai grave violențe de stradă din ultimii ani în întreaga țară.


Amânarea - la cererea lui Macron - va fi o rușine majoră pentru liderul francez, care spera ca vizita monarhului să marcheze un pas simbolic, în eforturile celor două țări de a întoarce o pagină, după anii de relații proaste, din cauza ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.


Charles, ar fi trebuit să călătorească duminică în Franța, pentru trei zile - în ceea ce ar fi fost, prima sa vizită de stat, de când i-a succedat mamei sale, Regina Elisabeta, ca monarh britanic, în septembrie - înainte de a se deplasa în Germania.


Această vizită, fusese văzută ca o victorie pentru Macron, care a încercat să se poziționeze ca lider de facto al Europei. Călătoria lui Charles ar fi inclus un banchet fastuos la Palatul Versailles.,,Puteți vedea situația în legătură cu protestele”, a declarat Macron, într-o conferință de presă, în timpul unei vizite la Bruxelles.


El a adăugat că ,,nu ar fi fost serios” să găzduiască vizita de stat, după ce sindicatele au anunțat o zi de grevă și proteste la nivel național pentru marți.


,,Bunul simț și prietenia ne-au impus să propunem amânarea vizitei”.


Un purtător de cuvânt al guvernului britanic, a declarat că decizia a fost ,,luată cu acordul tuturor părților”, după ce Macron a cerut guvernului britanic să amâne vizita.


Anularea, de ultim moment, a vizitei, va acumula și mai multă presiune asupra lui Macron, pentru a găsi o cale de ieșire din criza provocată de planurile sale de acrește vârsta de pensionare cu doi ani, la 64 de ani, care a cunoscut unele dintre cele mai grave tulburări din Franța, de la rebeliunea ,,vestelor galbene”, din 2018 - 2019.


Palatul Elysee a declarat, că speră ca, vizita să reprogramată în lunile următoare.


,,Au existat apeluri pe rețelele de socializare, pentru a întrerupe vizita regelui, pentru a lua măsuri, așa că nu am vrut să ne asumăm niciun risc”, a declarat o sursă franceză, apropriată de acest subiect.


O sursă de la Palatul Buckingham, a declarat că vizita lui Charles în Germania, se vor desfășura conform planului.


Regele și soția sa, Regina Consort Camilla, așteaptă cu nerăbdare să reprogrameze vizita în Franța, ,,de îndată ce se vor găsi date”, a declarat un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham.

0 views0 comments
bottom of page