top of page

Raquel Welch, Sex-Simbolul Hollywoodului, A Murit La 82 De ani
Actrița Raquel Welch, care a contribuit la remodelarea imaginii tradiționale a sex-simbolului de la Hollywood, într-o epocă în care industria cinematografică încă definea, în mod deschis, o versiune idealizată a senzualității, pentru consumul de masă, a murit miercuri, la vârsta de 82 de ani.


Decesul ei, în urma unei boli de scurtă durată, a fost confirmat, într-o declarație publicată de managerul ei, din Los Angeles.


Welch, a atras pentru prima dată atenția publicului, cu rolul ei din 1966, în aventura științifica ”Fantastic Voyage”, interpretând un membru al unei echipe medicale miniaturizate injectate în corpul unui diplomat rănit și memorabilă pentru costumul de scafandru strâmt, pe care l-a purtat într-o scenă, în care a fost atacată de anticorpi.


Succesul ei în acest film, a fost urmat de o apariție emblematică mai târziu, în același an, în drama fantastică preistorică ”One Million Years B.C.”, fotografiile încă din timpul apariției sale, întru-un bikini cu piele de căprioară, au făcut din ea, o vedetă de succes și un simbol global.


Alte apariții pe ecran, la sfârșitul anilor 1960 și începutul anilor '70, au inclus roluri principale în ”Bedazzled”, ”Bandolero!”, ”100 Rifles”, și rolurile principale din ”Myra Breckinridge” și ”Hannie Caulder”.


A câștigat un premiu Globul de Aur, pentru cea mai bună actriță într-un musical sau comedie, pentru interpretarea sa din filmul ”The Three Musketeers”, din 1973.


Interpretarea personajelor sale puternice și pline de voință, a fost considerată ca fiind cea care a contribuit la eliminarea stereotipurilor, într-o perioadă în care unul dintre produsele care ieșeau de pe linia de asamblare a acestei industrii, era simbolul sexual”, a declarat Robert Thompson, cercetător în domeniul mass - media, la Universitatea Syracuse și director fondator al Centrului Bleier pentru televiziune și cultură populară.


”Ea a ajuns să reprezinte pentru această cultură, un anumit tip de senzualitate pe care Afrodita o reprezenta pentru cultura clasică”, a precizat Thompson, adăugând cp Welch a fost, de asemenea, ”un actor desăvârșit.. care a ajutat la definirea tipurilor de roluri pe care femeile le puteau juca într-o societate, care avea niște idei extrem de compromise despre gen”.Revista Playboy a clast-o cândva pe Welch pe locul 3 în topul ”100 cele mai sexy vedete ale secolului XX” și, deși a pozat pentru revistă în 1979, nu a făcut niciodată o ședință foto nud complet.


În 2010, într-o carte de memorii, intitulată ”Rachel: Beyond the Cleavage”, ea a scris: ”Mi-am folosit categoric corpul și sex-appealul, în avantajul muncii mele, dar, întotdeauna, în anumite limite”.


Ea a adăugat: ”Cred, cu tărie că, misterul unei femei face parte din farmecul ei, iar puterea imaginației este mai puternică și mai provocatoare decât sexul în fața camerei sau nuditatea explicită”.


Ea a interpretat rolul unei soții de la graniță, care vrea să se răzbune în ”Hannie Clauder”, al unei revoluționare amerindiene răzbunătoare în ”100 Rifles” și al unei croitorese a reginei în ”The Three Musketeers”.


Rolul ei principal din filmul de comedie ”Myra Breckinridge”, din 1970, bazat pe romanul cu același nume al lui Gore Vidal, a stârnit controverse, în legătură cu interpretarea de către Welch, a unei femei transsexuale, care se supune unei operații de schimbare de sex, și care, mai târziu, sodomizează cu forța un bărbat cu un vibrator cu curea.


Filmul, un eșec de box office, atacat de critici și dezaprobat de Vidal, ca fiind ”o glumă îngrozitoare”, i-a avut în distribuție, printre alții, pe John Huston, Mae West, Farrah Fawcett și Rex Reed.S-a născut Jo Raquel Tejada, în Chicago. Tatăl ei a fost un inginer aeronautic din Bolivia. Familia ei s-a mutat în California când era mică. Ulterior, a studiat balet, înainte de o serie de concursuri de frumusețe.


A câștigat, pentru scurt timp, un trai ca model și chelneriță de cocktailuri, înainte de a aplica pentru roluri în filme și de a pătrunde în industria cinematografică, cu roluri în 1964, în drama ”A House Is Not Home”, și în musicalul lui Elvis Presley ”Roustabout”.


Ea a continuat o carieră de peste o jumătate de secol, apărând în peste 30 de filme și 50 de seriale de televiziune, iar ca antreprenor a fost implicată într-o linie de succes de peruci, Hair UWear, precum și într-o colecție de bijuterii și produse de îngrijire a pielii.

1 view0 comments
bottom of page