top of page

Regina Margrethe Explică Decizia Sa Controversată De A Le Retrage Titlurile Nepoților Săi
În septembrie 2022, Regina Margrethe a Danemarcei, și-a anunțat decizia de a retrage titlurile de prinț și prințesă pentru patru dintre nepoții săi. ,,Este o decizie, pe care o am în vedere de mult timp”, a declarat Margrethe reporterilor, după ce a fost anunțată această hotărâre. ,,Cred că va fi bine pentru ei în viitorul lor”.


Imediat, după această decizie, Prințul Joachim și familia sa și-au făcut cunoscută nemulțumirea față de această hotărâre. Regina Margrethe a făcut, apoi, o altă declarație, în care a spus: ,,Am luat decizia mea ca regină, mamă și bunică, dar, ca mamă și bunică, am subestimat măsura, în care, fiul meu mai mic și familia sa se simt afectați.”


Iată tot ceea ce trebuie să știți despre controversa legată de titlu - și, tot ceea ce au declarat membrii familie regale daneze, de la decizia Reginei Margrethe.


Ce s-a întâmplat?


Regina Margrethe ,, a decis ca, începând cu 1 ianuarie 2023, descendenții Alteței Sale Regale Prințul Joachim, să poată folosi doar titlurile de conte și contesă de Monpezat, deoarece titlurile de prinț și prințesă, pe care le-au deținut, până acum vor fi întrerupte. Prin urmare, descendenții Prințului Joachim, vor trebui să li se adreseze în viitor ca Excelențe. Decizia Reginei, este în concordanță cu ajustări similare, pe care alte case regale le-au făcut, în diferite moduri, în ultimii ani”, potrivit Casei Regale Daneze.

,,Prin decizia sa, Majestatea Sa Regina dorește să creeze cadrul, pentru ca cei patru nepoți să își poată modela propria viață, într-o măsură mult mai mare, fară a fi limitați de considerațiile și îndatoririle speciale, pe care le implică o afiliere formală la Casa Regală a Danemarcei, ca instituție!, se precizează în comunicat.

Cei patru copii ai Prințului Joachim - Prințul Nikolai, Prințul Felix, Prințul Henrik și Prințesa Athena - își vor păstra locurile în ordinea succesiunii.


Prințul Joachim, ai cărui copii își vor pierde titlurile, și-a exprimat, imediat, nemulțumirea, față de decizia mamei sale, Regina Margrethe. Joachim a vorbit cu presa, declarând pentru B.T.: ,,Pot spune că, copiii mei sunt triști. Copiii mei nu știu pe ce picior să stea. Ce ar trebui să creadă. De ce ar trebuie ca identitatea lor să fie înlăturată? De ce trebuie să fie pedepsiți în acest fel?”. Joachim spune că a primit un preaviz de cinci zile, dar Casa Regală, a declarat că Joachim a fost informat despre decizie în luna mai.


Prima sa soție, Contesa Alexandra - mama lui Nikolai, în vârstă de 23 de ani, și Felix, în vârstă de 20 de ani - și-a exprimat, de asemenea, nemulțumirea. ,,Nu-i vine să creadă de ce, și de ce acum, pentru că nu există niciun motiv bun”, a declarat Helle Von Wildenrath Lovgreen, secretarul de presă al Contesei Alexandra, pentru CNN. ,,Oricum și-ar pierde titlurile, când se vor căsători, într-o zi. Fiii ei sunt bărbați tineri, așa că poate s-ar putea căsători, în viitorul apropriat, așa că de ce nu ar trebui să aștepte până în acea zi, astfel încât titlurile să dispară într-o zi fericită?”


,,Este vorba doar de pierderea identității lor și este foarte greu pentru copiii mici și pentru bărbații tineri. Așa, cum mi-a spus Prințul Nikolai, ,,ce vor scrie acum în pașaportul meu?””, a adăugat Lovgreen.


Prințul Nikolai a vorbit, de asemenea, cu presa, declarând: ,,Suntem, așa cum au declarat și părinții mei, șocați de această decizie, și de cât de repede a trecut de fapt. Nu înțeleg, de ce a trebuit să se întâmple în acest fel.


Prințul Joachim urmează să se mute cu familia sa la Washington, D.C., în iunie 2023.


Prințul Moștenitor, însuși, nu a declarat nimic, în perioada imediat următoare, dar soția sa, Prințesa Moștenitoare Mary, a vorbit cu presa. Ea a declarat: ,,Pot să înțeleg, că este p decizie dificilă de luat și o decizie foarte dificilă de primit”. Ea a continuat: ,,Schimbarea poate fi dificilă și poate să doară cu adevărat. Dar, acest lucru, nu înseamnî că decizia nu este cea corectă. Ne vom uita și la titlurile copiilor noști, atunci când va veni momentul. Astăzi, nu știm cum va arăta casa regală, în timpul lui Christian, sau când va începe să se aproprie timpul lui Christian”. (Prințul Christian, fiul ei cel mare, este al doilea în linia de succesiune la tronul Danemarcei).

Acum, o lună mai târziu, Prințul Frederik, a comentat. ,,Eu, însumi, sunt interesat ca monarhia daneză să rămână subțire, așa că, prin urmare, susțin decizia mamei mele”, a declarat Prințul Moștenitor. El a mai transmis, totodată, faptul că, discuțiile privind titlurile copiilor săi, sunt ,,ceva ce aparține viitorului”.Cum a reacționat Regina Margrethe la toată această dramă?


La cinci zile, după decizia sa, Regina Margrethe a mai cântărit o dată. ,,În ultimele zile, au existat reacții puternice, la decizia mea, cu privire la utilizarea viitoare a titlurilor, pentru cei patru copii ai Prințului Joachim. Acest lucru, mă afectează, bineînțeles”, a scris ea, într-o declarație, pe care Casa Regală daneză a publicat-o.

Ea a continuat: ,, Decizia mea, a fost așteptată de mult timp. Cu cei 50 de ani de tron, este firesc să privesc înapoi, cît și să privesc înainte. Este de datoria și dorința mea ca regină, să mă asigur că monarhia se modernizează mereu, în concordanță cu vremurile. Uneori, acest lucru înseamnă cî trebuie luate decizii dificile și va fi întotdeauna dificil să găsim momentul potrivit.”


Regina Margrethe a scris, în continuare, despre ,,asigurarea viitorului” și asigurarea continuității monarhiei, spunând: ,,Deținerea unui titlu regal implică o serie de angajamente și îndatoriri care, în viitor, vor reveni unui număr mai mic de membri ai familie regale. Această ajustare, pe care o văd, ca pe o necesară asigurare a viitorului monarhiei, vreau să o fac în timpul meu.


Ea explică: ,,Am luat decizia în calitate de regină, mamă și bunică, dar, ca mamă și bunică, am subestimat măsura în care fiul meu mai mic și familia sa se simt afectați. Asta face o mare impresie și pentru asta îmi pare rău”.


Ea a concluzionat: ,,Nimeni, nu ar trebui să se îndoiască de faptul că, copiii, nurorile și nepoții mei sunt marea mea bucurie și mândrie. Acum, sper ca noi, ca familie, putem găsi pacea necesară, pentru a ne găsi calea prin această situație”.


In timpul discursului său de Anul Nou, Regina Margrethe, s-a deschis din nou, în legătură cu această drama. ,,Dificultățile și neînțelegerilor pot apărea în orice familie, inclusiv în a mea. Întreaga țară a fost martoră la acest lucru”, a mărturisit ea. ,,Faptul că relația cu Prințul Joachim și Prințesa Marie a întâmpinat dificultăți mă doare”.0 views0 comments
bottom of page