Peste 50 de scrisori codificate trimise de Maria, Regina Scoției, în secolul al XVI-lea, au fost găsite și descifrate de o echipă internațională de criptografi.

Scrisorile, scrise în timpul captivității engleze, au fost găsite în urma unei căutări în arhivele online ale Bibliotecii Naționale a Franței.
Existența scrisorilor a fost suspectată de mult timp, însă acestea erau considerate pierdute.
Decodificate cu ajutorul calculatoarelor, scrisorile sunt considerate a fi o serie de mesaje trimise de Regina Mary, între 1578 și 1584, ambasadorului francez la curtea reginei Elizabeth I la Londra, Michel de Castelanu Mauvissiere.
”Este o cercetare uluitoare, iar aceste descoperiri vor face senzație literară și istorică”, a declarat doctorul John Guy de la Clare College Cambridge, cel mai important istoric specializat pe Regina Mary a Scoției.
Mary, născută în 1542 și Regină a Scoției până în 1568, a fost, de asemenea, Regină a Franței timp de un an, începând cu 1559. În calitate de strănepoată a lui Henric al VII-lea, ea avea o pretenție puternică la Coroana Angliei, recunoscută în special de către catolici.
Cu toate acestea, căsătoriile proaste și o serie de calcule politice greșite au determinat-o să fugă din Scoția și să își petreacă ultimii 19 ani din viață prizonieră a verișoarei sale, Regina Elizabeth. În cele din urmă a fost decapitată la 8 februarie 1587, pentru presupusul său rol într-un complot de ucidere a reginei engleze.
Soarta ei tragică, a făcut din ea un martir, pentru romano-catolici și a fost un personaj fascinant pentru istorici, romancieri și regizori.
Echipa formată din informaticianul George Lasry, pianistul Norbert Biermann și astrofizicianul Satoshi Tomokiyo - toți pasionați de criptografie - a crezut, inițial, că lotul de documente codificate se referea la Italia, deoarece așa era arhivate la Bibliotheque Nationale de France.
Cu toate acestea, și-au dat seama, în scurt timp că, scrisorile erau în limba franceză. Multe forme verbale și adjectivale la feminin, menționarea regulată a captivității și numele recurente - cum ar fi Walsingham - toate acestea i-au pus pe urmele lui Mariei. Sir Francis Walsingham a fost șeful spionajului Reginei Elizabeth.
Codul era un sistem simplu de înlocuire, în care simbolurile reprezintă fie litere, fir cuvinte și nume comune. Însă, ar fi fost nevoie de secole pentru a analiza toate posibilitățile, așa că echipa a folosit un algoritm care a găsit soluții probabile.
Subiectul scrisorilor era variat. În mare parte dintre ele, Mary se străduiește să mențină un canal de comunicare sigur cu susținătorii săi din Franța.
Un alt subiect, care apare în mod constant, este propunerea de căsătorie dintre cumnatul ei, Ducele francez de Anjou, și Regina Elizabeth.
Mai multe scrisori se referă la negocierile care au fost întreprinse pentru eventuala ei eliberare și posibila revenire pe tronul scoțian în asociere cu fiul ei, Regele James al Vi-lea (și, viitorul Rege James I al Angliei. Ea considera, pe bună dreptate, că aceste negocieri sunt purtate cu rea-credință de către englezi.
”Scrisorile arată, în mod definitiv, faptul că Mary, în timpul anilor de captivitate...a observat, îndeaproape, și s-a implicat activ în afacerile politice din Scoția, Anglia și Franța, și a fost în contact regulat...cu multe dintre figurile politice importante de la Curtea Reginei Elisabeth I”, a declarat Dr. Guy.
”Aceste noi documente...arată că Mary a fost un analist perspicace și atent al afacerilor internaționale. Ele vor preocupa istoricii Marii Britanii și ai Europei și studenții limbii franceze și ai tehnicilor de cifrare moderne timpurii pentru multi ani de acum încolo!.