top of page

Sculpturile De La Parthenon Ar Putea Fi Expuse Atât La Londra, Cât Și La Athena
Marea Britanie lucrează la un nou acord cu Grecia, prin care sculpturile de la Partenon, ar putea fi expuse atât la Londra, cât și la Atena, a declarat, joi, președintele British Museum, George Osborne, care a descris această situație, ca fiind una în care ambele părți au de câștigat.


Osborne, fost ministru de finanțe, a reiterat faptul că, muzeul poartă discuții constructive cu guvernul grec, în legăturile cu sculpturile, care au fost o sursă de dispută între cele două țări europene timp de secole.


”Este o problemă foarte greu de rezolvat”, a declarat Osborne pentru BBC Radio. ”Dar, cred că există o cale de urmat, în care aceste sculpturile, Elgin Marbles, Parthenon Sculptures, ar putea fi expuse atât la Londra, cât și la Atena, iar acest lucru va fi un câștig pentru Grecia, cât și pentru noi”.


Când a fost întrebat, dacă aceste lucru înseamnă că este vorba de împrumuturi, el a precizat: ”discutăm cu guvernul grec despre asta, despre un nou aranjament și ceea ce nu am vrut să fac este să îi forțez pe greci să accepte lucruri pe care ei le consideră imposibile și, de asemenea, ei nu ne pot forța pe noi să acceptăm lucruri, pe care noi le considerăm imposibile”.


Guvernul grec, a declarat faptul că, poartă discuții privind repatrierea sculpturilor, care au fost scoase de către diplomatul britanic Lord Elgin, din impunătorul Templu Parthenon, din Atena, la începutul secolului al XIX-lea.Dar, Osborne a exclus un scenariu, în care sculpturile ar putea fi predate permanent, spunând că ar fi nevoie de o modificare a legislației britanice.


”Dacă, am vrea să trimitem toate Elgin Marbles înapoi, atunci ar fi nevoie de o lege a parlamentului, iar acest lucru ar fi dincolo de autoritatea mea”, a declarat el. ”Dar, ceea ce poate face muzeul este să încerce să formeze o nouă relație cu Grecia”.1 view0 comments
bottom of page