top of page

Ultimul Rege Al Greciei, Constantin Al II-lea, Va Fi Înmormântat În Cadrul Unei Ceremonii Private
Regele Constantin al II-lea al Greciei, care a murit marți seara, la vârsta de 82 de ani, va fi înmormântat în cadrul unei ceremonii private, la o fost proprietate regală, situată la nord de Atena, a anunțat miercuri guvernul elen.


Alungat de conducătorii militari și respins de supușii săi, care au votat pentru renunțarea la monarhie în 1974, Constantin al II-lea era singurul fiu al Regelui Paul și al Reginei Frederica a Greciei.


El suferea de probleme cardiace și de mobilitate cronice și era tratat într-un spital din Atena, încă de săptămâna trecută.


”Cu profundă tristețe, familia regală anunță că Majestatea Sa Regele Constantin, iubit soț, tată și frate, a decedat ieri”, a anunțat miercuri, biroul privat al Regelui Constantin, într-un comunicat.


Constantin al II-lea, naș al Prințului William al Marii Britanii și văr de-al doilea al Regelui Charles, va fi înmormântat, în cadrul unei ceremonii private, la Tatoi, palatul de vară al fostei familii regale grecești, une sunt înmormântați și strămoșii săi, a precizat guvernul elen.


Procesiunea funerară va avea loc pe 16 ianuarie, la Catedrala Mitropolitană Ortodoxă din Atena, a precizat brioul său.


Constantin al II-lea avea 27 de ani, și urcase de curând pe tron, în 1964, când a fost forțat să plece în exil, împreună cu o familie tânără, la sfârșitul anului 1967.


El, nu avea să se întoarcă timp de decenii în Grecia, unde a fost extrem de nepopular, pentru decizia sa de a depune jurământul în fața coloneilor, care au preluat puterea în aprilie 1967. Acesta, pentru scurt timp, cu aceștia, înainte de a organiza o contra lovitură de stat eșuată.


Junta militară l-a forțat să părăsească țara și a abolit monarhia în 1973. În cadrul unui alt referendum, organizat după căderea juntei, un an mai târziu, Grecia a respins din nou monarhia, făcându-l astfel pe Constantin ultimul monarh grec.


Constantin a fost căsătorit cu Prințesa Anne-Marie, fiica cea mai tânără a Regelui Frederic al IX-lea al Danemarcei, și a avut cinci copii. Sora mai mare a lui Constantin este Regina Sofia a Spaniei.


Cunoscut sub numele de ”Fostul”, sau pur si simplu ”Glucksberg” - de la Casa Germană Glucksberg, care are legături cu regalitatea din întreaga Europa - Constantin a petrecut aproape 50 de ani în exil în Italia și Londra, înainte de a se întoarce, în mod discret, pentru a se stabili în Grecia în 2013.


”Călătoria plină de evenimente a fostului Rege Constantin, a marcat și a fost marcată, de momente turbulente în istoria modernă a Greciei, răni vindecate de alegerile, conștiința liberă și maturitatea poporului nostru”, a declarat Premierul Kyriakos Mitsotakis, aducând condoleanțe familie fostului rege.


Moartea lui Regelui Constantin, a spus el, este ”epilogul formal al ultimului capitol, care a fost închis odată cu referendumul din 1974”.

0 views0 comments
bottom of page