top of page

Un Sculptor Saudit Intră În Lumina Reflectoarelor Pe Măsură Ce Restricțiile Religioase Se Atenuează




Artista saudită Awatif Al-Keneibit intră cu mândrie într-o galerie din Riyadh, unde statuile și figurinele de lut sunt martorele revenirii artelor plastice în Arabia Saudită, după decenii de restricții religioase.


Expoziția ei include chipuri din ceramică, unele cu ochii scobiți, altele purtând ochelari de vedere, și figurine ale femeilor din Arabia Saudită, expuse pe cărămizi roșii și colorate pentru a reflecta rochiile tradiționale din deșert.


”Cine și-ar fi putut imagina că, într-o zi, această expoziție, care se afla într-un subsol, ar putea fi expusă în Olaya (Downtown Riyadh)?”, a declarat Keneibit, în vârstă de 60 de ani, care deschide o cale pentru femeile din domeniu artelor în societatea conservatoare a Arabiei Saudite, dominată de bărbați.


”Obișnuiau să-mi spună că este imposibil de expus, pentru că este interzis în Islam. Acum este în inima Riyadh-ului”.

O interpretare strictă a Islamului Sunnit, inclusiv de către doctrina tradițională Wahhabis a regatului, rezervă puterea de creație a lui Dumnezeu, interzicând statuile și alte expresii artistice care creează o imagine a unei ființe umane.


Unii spun că interdicția a fost, de asemenea, din cauza zeităților păgâne la care se închinau arabii în epoca pre-islamică.


Ca urmare, sculpturile umane au devenit în mare parte absente din sferele publice din Peninsula Arabică, de când se spune că, Profetul Mohammed a distrus idolii din interiorul și din jurul sitului sacru Kaaba, din Mecca, în anul 630 d.Hr.


”Șocuri” Sociale


Cu toate acestea, Prințul Moștenitor Mohammed bin Salman Al Saud, a redus influența Wahhabism-ului asupra societății și a artelor saudite, reducând, de asemenea, poliția religioasă și permițând femeilor să conducă mașini.


Keneibit, educată în Statele Unite, a declarat că a recurs la crearea unei galerii private, în partea de jos a casei sale, pentru prieteni și oaspeți, după ce o expoziție publică a fost interzisă în 2009.


Lucrările ei sunt acum binevenite, în cele mai prestigioase galerii din Riyadh, unde și alți colegi saudiți au început, în ultimii ani să se bucure de noile libertăți dobândite.


Keneibit, încă mai expune câteva lucrări din perioada de interdicție, inclusiv chipuri din ceramică, ce par strangulate de lanțuri metalice și un alt chip care pare să strălucească cu versete Coranice.


”Pentru mine, au fost două șocuri, unul înainte și altul după. Suntem o generație, care a trecut prin multe schimbări - de la o interdicție totală la o deschidere totală”, a precizat aceasta.


”Cu voi lui Dumnezeu, vom obține un echilibru”.

0 views0 comments
bottom of page