top of page

Viva ValentinoPentru a celebra prestigioasele creații haute couture Valentino, și aniversarea a 90- de ani de la nașterea fondatorului acesteia, directorul de creație Pierpaolo Picioli a organizat o expoziție împreună cu Qatar Creates și Qatar Museums. Acesta ne descrie expoziția, ne povestește despre idealurile sale în materie de couture și explică de ce nu este o ,,retrospectivă”.Anul 1959, a marcat nașterea unei noi ere în modă. Atunci când o rochie midi, structurată din tul fără mâneci, numită ,,Fiesta” și accesorizată cu trandafiri sculptați, a pășit pe holurile unui atelier, intim, din Roma, a fost clar că ierarhia stabilită a monarhilor modei a dobândit un nou membru - Valentino Garavani. Astăzi, moștenirea casei, care s-a întins pe parcursul a mai mult de șase decenii, este încă în plină desfășurare.


,,Mă gândesc la rochia Fiesta, din prima colecție Valentino Garavani, din 1959”, povestește Pierpaolo Piccioli, directorul de creație al brandului, despre rochia sa haute couture preferată. ,,Nu numai că este o piesă de artă , care dă impresia de grandiozitate, dar întruchipează dragostea pentru couture și pasiune pentru detalii elegante. Fiind prima, din multe piese importante, Fiesta păstrează toată spontaneitatea începutului, deschide calea către o poveste minunată”.


Fiesta, a fost prima ocazie în care roșul Valentino a devenit emblema casei, precum și începutul unei lungi tradiții, de a include cel puțin o piesă de această culoare, în fiecare dintre prezentările sale. Cei care nu sunt familiarizați cu istoria modei, ar putea recunoaște Fiesta, ca fiind modelul purtat de Jenifer Aniston, în 2004, la premiera filmului Along Came Polly.


Pentru a celebra cea de-a 90-a aniversare a fondatorului său, casa de modă organizează expoziția Forever Valentino, la M7, Msheireb Downtown Doha, din Qatar, care este deschisă publicului până la 1 aprilie. În secțiunile tematice Palazzo Beginnings, Di.Vas, Parade, Wunderkammer, Archaeologies, Cahiers de Defile și Roman Conversations, peste 200 de piese haute couture și pret-a-porter, ocupă 10 dintre camerele muzeului. ,,Este un dialog deschis între mine și domnul Valentino”, povestește Piccioli. ,,Simt nevoia să împărtășesc acest proces de evoluție, și să evidențiez câteva puncte cheie, odată ce au ajuns la cel mai înalt rezultat”.


Începem la Palazzo - un templu al cultului - unde semnătură Valentino Red, este așezată pe piedestal, împreună cu râvnitele creații haute couture purpurii din arhivele casei, expuse pe trepte, nu foarte diferite, de cele din interiorul unui colosseum. Există din colecția haute couture de primăvară / vară 1981, pe care Brooke Shields a purtat-o în paginile revistei Vogue, alături de rochia cu volane a lui Piccioli de la show-ul haute couture de primăvară / vară 2018, care a fost purtată de către Anne Hathaway la Met Gala 2018.


Beginnings ia forma unui atelier, confortabil îmbrăcat în fildeș, cu două accente purpurii, care fac legătura între rădăcinile casei și influența sa modernă - rochia Fiesta și cea mai nouă interpretare a acesteia, care a deschis show-ul couture din toamna 2022. Aceasta este încăperea în care intențiile expoziției se manifestă cel mai clar.


,,Am folosit termenul de perspectivă în contrast cu cel de retrospectivă, care nu ar fi sugerat o abordare istorică și orientată doar spre trecut”, explică Piccioli. ,,Aceasta prinvește înainte, spre viitor. Cred că, valorile și măiestria extraordinară a domnului Valentino Garavani sunt, încă, relevante și semnificative”.


În Di.Vas, muzele lui Valentino sunt în centrul atenției. Rochia cu pene de culoare roz pastel, pe care Lady Gaga a purtat-o la Festivalul de Film de la Veneția în 2018, se află alături de rochia ivory a lui Elizabeth Taylor, accesorizată cu pene, de la premiera Spartacus din 1960, alături de ținuta galben-neon a lui Zendaya, de la Oscarurile din 2021. Pe pereții încăperii sunt afișate fotografii cu divele Valentino pe covoarele roșii, la petreceri și în campanii.


Juxtapusă cu Di.Vas și Beginnings, într-o lumină monohorâtă, se află Cahiers de Defile, care pune în evidență caietele de notițe, care prezintă inspirația pentru show-urile de haute couture Valentino. Unul dintre ele oferă o privire în spatele cortinei, la colecția haute couture toamnă / iarnă 2019-2020, care, într-un fel a reimaginat fotografiile lui Cecil Beatonale rochiilor lui Charles James, printr-o lentilă modernă și exclusivistă. Un altul ilustrează colecția haute couture primăvară 2020, plasat chiar în fața rochiei negre. Un costum verde-mentă, din colecția haute couture toamnă / iarnă 2021 a casei a exemplificat abordarea luminată a lui Piccioli, față de idealurile haute couture.


,,Nu mi-aș fi putut imaginea o casă de modă, care să nu includă toate genurile”, explică el. ,,Nu există un ,,haute couture pentru bărbați”, sau un ,,haute couture pentru femei”. Este doar haute couture. Ritualurile și procesul de haute couture sunt o exaltare a ființei umane - sunt antemporale. Iar, această neapartenență la timp, m-a făcut să mă gândesc că genul nu ar trebui să fie o limitare, ci o valoare adăugată”.


Intrând în austerul și caleidoscopic de simetrie Capriccio Romano, te-ai putea simți ca și cum ai fi transportat într-un salon de nunți futurist și aproape fantastic. Aici, o pereche de structuri grandioase, pe două niveluri - fiecare, din nou, seamănă cu un colosseum, una cu arcadele caracteristice și cealaltă cu ferestre pătrate cu rame de neon - adăpostesc rochii magnifice în alb și negru.


În timp ce, acționează ca un stimul, pentru stimularea explorarea moștenirii durabile a casei, Forever Valentino, este, de asemenea, o mărturie a ingeniozității, care conduce la excelența haute couture. ,,Valentino, care îmi place, și în cadrul căruia lucrez este, de asemenea, un laborator deschis, unde diverse forme de creativitate sunt întotdeauna binevenite”, afirmă Piccioli. Și, ce modalitate mai bună, de a înțelege paradigma demiurgică a lui Piccioli, decât să pășești în spațiul intitulat cu umilință. Des Ateliers? Aici, într-un cadrul aproape academic, obiectele de patrimoniu ale casei sunt deconspirate pentru a ilustra complexitatea lor tehnică unică. O piesă remarcabilă este o rochie albă realizată în anul 1993, pe care bobine subțiri de mătase sunt înfășurate peste lână și cusute împreună pentru a forma un corset sculptural, cu integritatea structurală a rattan-ului și lejeritatea chiffonului.


Această antologie ambițioasă de rochii vechi și noi, nu se simte ca o retrospectivă. Intenția lui Piccioli de a privi înainte și de a celebra valorile atemporale de la Valentino, este clară, în fiecare cusătură, în fiecare cameră. Niciun element nu este întâmplător, vag sau obscur. Ca un dialog între doi giganți creativi, Forever Valentino surprinde prin intimitatea sa la fel de mult cum emoționează prin grandoarea sa.

1 view0 comments
bottom of page